Cosmin Stan a alergat pentru Hope and Homes for Children România și pentru educație

....

Jurnalistul Pro TV Cosmin Stan, parte din echipa jurnaliștilor care au adus primul premiu Emmy în România, a alergat în cadrul Raiffeisen Bank Bucharest Marathon ~ 2020 pentru a susține demersul educațional al unui alt Cosmin. Anecdota întâlnirii vieților lor, este că mama elevului Cosmin, care anul acesta a intrat la liceu, a ales să-și boteze fiul așa fiindcă aprecia munca jurnalistului.

Ce te-a determinat să alergi pentru o cauză socială și cum ai aflat că poți ajuta în forma asta?

A fost o provocare lansată de Hope and Homes for Children care m-a ambiționat foarte tare. Mie îmi plac provocările de acest gen care mă provoacă să ies din rutina și să imi forțez limitele. Am înțeles apoi
că pot ajuta astfel prin puterea exemplului: dacă eu sunt în stare să fac asta, atunci oricine este în stare să o facă. Nu sunt vreun influencer în online, dar a funcționat.

Care sunt motivele pentru care ai ales să sprijini Hope and Homes for Children România și pe Cosmin?

M-a impresionat mult povestea lui Cosmin, așa că am acceptat din prima. Ambiția și tăria lui de caracter, dorința de a depăși orice obstacol, dragostea față de școală, optimismul său neștirbit de necazurile care l-au lovit de-a lungul vieții și nu în ultimul rând faptul că îl cheamă tot Cosmin, toate acestea m-au convins. Și nu mică a fost surpriza să aflu ulterior că, de fapt, mama lui l-a numit Cosmin pentru că mă aprecia pe vremea când l-a adus pe lume. Și iată cum 15 ani mai târziu drumurile noastre
s-au întâlnit iar. Cred că nu e doar o coincidență. Uneori, totul se întamplă cu un scop.

Cum ai convins oamenii să se alăture echipei virtuale Team Hope a lui Cosmin?

Echipa mea de alergători n-a fost foarte mare, însă cu ajutorul celor puțini care mi s-au alăturat și care au și alergat, am reușit să facem mult. N-a fost foarte greu să îi conving pentru că toți au rezonat cu povestea acestui băiat minunat și toți și-au dorit să dea o mână de ajutor.

Sunt curioasă cum v-ați motivat reciproc în perioada campaniei, cine a tras de cine pentru a alerga mai mult sau pentru a strânge mai multe donații? Cum ați menținut spiritul de echipă viu?

Motivația a fost clară de la început! Am simțit cu toții că acest adolescent merită mai mult, iar noi putem contribui la asta. Am fost atât de determinați încât fiecare dintre noi a alergat mai mult decat și-a propus inițial. Mult mai mult! Iar asta a venit firesc pentru că am descoperit că avem resurse nebănuite și neexplorate până acum, care ne-au ajutat să ne îndeplinim misiunea.

E vreo poveste din timpul campaniei de strângere de fonduri pe care ai vrea să ne-o împărtășești?

Aș aminti aici de schimbarea din mers a obiectivelor atât la alergare, cât și la strângerea de fonduri. Ne-am propus să alergam 5 km și am sfârșit prin a face 10 km. La fel și cu donațiile! Am pornit la drum timid, mai mult simbolic, cu o țintă de 1.000 de lei și am sfârșit campania cu peste 22.000 de lei strânși pentru a-i oferi lui Cosmin o viață mai bună.

Cum ați convins oamenii să vă susțină?

Eu i-am informat în permanență pe cei care mă urmăresc despre mersul campaniei. Le-am explicat clar care sunt nevoile lui Cosmin și ce putem face pentru el. Am subliniat întotdeauna că orice sumă, oricât de mică, e binevenită pentru că înseamnă oricum mai mult decât are el disponibil. Și, nu în ultimul rând, l-am prezentat lumii pe Cosmin.

Le-am arătat tuturor ce băiat de nota 10 este și ce viitor senin poate avea cu ajutorul nostru, al tuturor. Cred că pentru fiecare a fost un sentiment plăcut să știe că poate ajuta, că poate contribui la schimbarea radicală a vieții acestui adolescent. Oamenii au fost mișcați de povestea acestui baiat așa încât pe lângă bani, unii donatori i-au oferit copilului laptop și telefon sau chiar o rentă anuală până la finalizarea liceului cu condiția să obțină, evident, rezultate la fel de bune ca până acum.

Cu ce ai rămas tu, personal, din această experiență? Ce stare ai avut când ai realizat că ați depășit numărul de donații pe care vi l-ați propus?

Satisfacția mea a fost aceea că am putut să schimb ceva. A fost un gest mic, nesemnificativ, dar care a dus la un mare bine. M-am entuziasmat enorm să văd cum ne depășim target după target la strângerea de fonduri. E foarte plăcut să ajuți!

Personal, am avut surpriza imensă să constat că sunt în stare să alerg 10 km. A fost pentru prima dată în viața mea când am alergat atât, iar satisfacția a fost cu atât mai mare pentru că eu nu alergam în mod regulat până la acest eveniment. Pe lângă satisfacția enormă pe care am
trăit-o, am rămas și cu alergatul. De atunci alerg în mod constant și îmi și place foarte mult.

Mi-ai putea povesti momentul în care ai luat legătura cu Cosmin și în care i-ai povestit despre campanie și rezultatele voastre? Cum te simțeai atunci? Dar el?

Am fost la Cosmin acasă, în micuța lui garsonieră din Ferentari. Curată, îngrijită, dar foarte mică. Atât de mică încât de-abia încăpeam în camera aceea eu cu el și cu cameramanul care m-a însoțit. Nu mai vorbesc despre bucătărie sau baie în care încăpea, cu greu, o singură persoană. Dar chiar și-a așa, acea garsonieră era o oază de curățenie, lumină și liniște în ceea ce, literalmente se cheamă un ghetou.

Cosmin a fost foarte emoționat, dar chiar și-așa a putut să-mi povestească în amănunt viața lui de până atunci, deloc roz, ba dimpotrivă, cu multe lecții dure. De-aia, de fapt, el ne oferă tuturor o lecție de viață pentru că în pofida tuturor palmelor pe care soarta i le-a dat de mic copil, el a înțeles că doar educația îl poate ajuta să se ridice și să meargă mai departe. Și astfel, un copil sărman din Ferentari, a făcut tot ce i-a stat în putință să întoarcă soarta care nu-i dădea prea multe șanse. A terminat școala cu 10 pe linie și a fost admis la unul dintre cele mai bune licee din țară, Colegiul Sf. Sava. M-au uimit maturitatea cu care își urmărește obiectivele și încăpățânarea de a nu renunța orice-ar fi. Cred că din asta putem învăța cu toții.

Ce te-ar face să repeți această experiență și cum ai convinge un om din cercul tău apropiat să ți se alăture?

Să alerg nu mai este o problemă pentru mine acum că am deja experiență. Am început să alerg regulat și 10 km nu mai înseamnă o provocare prea mare. Trebuie să mă pregătesc deja pentru maratonul adevărat, de-acum.

Adăugăm la această provocare și strigătul cuiva de ajutor și-atunci implicarea va fi 150% pentru că mi-a placut întotdeauna să ajut atunci când pot. Iar ca să-i conving pe alții să mă sprijine nu trebuie decât să las povestea să vorbească. Dacă pe mine m-a impresionat, sigur îi
va impresiona și convinge și pe cei apropiați mie.

Intră pe Galantom și alege cauza de bine pe care vrei să o susții!

#omGalantom

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.