De ziua ta poți oferi o nouă șansă animalelor

....

În copilărie, Loredana Gheorghe, era abătută în perioada zilei sale de naștere fiindcă, de cele mai multe ori, nu avea toți prietenii prin preajmă. E născută în iulie, în vacanța de vară și fiecare era plecat ba la bunici, ba în excursii cu părinții. Odată cu vârsta, perioada vacanței, a devenit a concediilor, așa că Loredana oricum nu prea poate strânge laolaltă atâția oameni câți și-ar dori.

De când se știe s-a simțit apropiată de animale și cu ocazia aniversării de 27 de ani a vrut să salveze cât mai multe. „Pe cei de la Fundația Visul Luanei i-am cunoscut în cadrul unui eveniment de hrănire a liliecilor. Aveau nevoie de ajutorul voluntarilor pentru a hrăni o colonie de lilieci salvată de la un bloc în curs de reabilitare.”

Anul acesta a reușit să-și aducă împreună prietenii și familia printr-un gest simplu. Și-a dăruit ziua de naștere și toți „invitații ei” au donat pentru același scop: Fundația Visul Luanei unde sunt îngrijite animale sălbatice din mediul urban și peri-urban.

Cum de ai ales să-ți dăruiești ziua de naștere?

Ceva cu care nu vreau să mă obișnuiesc este neputința și tristețea pe care le simt atunci când trec pe lângă un animal rănit. Mai ales pe lângă vreo pasăre neajutorată care se ascunde speriată pe sub mașini, disperată că nu mai poate zbura. Mi-aș dori să am puterea de a salva aceste suflete înaripate, de a le reda libertatea și dreptul la o viață păsărească normală. 

Oricât de minunați și generoși ar fi familia și prietenii mei, nu-mi pot oferi direct această putere. Însă, cu ajutorul platformei Galantom, am putut opta pentru cel mai frumos cadou, iar cei dragi mie mi l-au oferit: speranța că Fundația Visul Luanei va transforma contribuția noastră în șansa la o a doua viață pentru animăluțele din grija lor.

Mi-am ales un țel ambițios. Am dorit să strâng 1000 RON din donații, dar am primit 2286 RON.

Mă simt onorată și sunt foarte recunoscătoare celor ce au donat. Am reușit să adunăm mai mult decât dublu și apreciez enorm fiecare contribuție.

Cu ajutorul unui infografic publicat de Fundația Visul Luanei, care prezintă costul minim de întreținere pentru întreaga perioadă de reabilitare pentru o serie de animale, putem face conversia acestei sume de bani în o nouă șansă la viață pentru o bufniță (1350 RON) și o barză (900 RON) sau un arici (1260 RON) și o veveriță (900RON).

În viziunea mea, cei care au donat au salvat o rândunică (420 RON), o rață (450 RON) și 4-5 porumbei (300 RON fiecare). Bucuria pe care mi-au oferit-o este mult mai mare și profundă decât cea pe care mi-ar fi creat-o orice cadou material. Nu există o sumă „prea mică” atunci când dorești să donezi. 30 de oameni care consideră că 10 RON ar fi prea puțin, ar putea salva un porumbel.

Ce anume te-a convins să susții Fundația Visul Luanei?

Fundația Visul Luanei are ca obiectiv salvarea și reabilitarea animalelor sălbatice, fiind primul centru de acest fel din sudul României. Misiunea lor este și una de educare, deoarece scopul salvării animalelor sălbatice este acela de a le elibera și oferi șansa unei vieți normale pentru ele. Oricât de simpatice și drăgălașe ar fi căprioarele, aricii, bufnițele, etc. , ele sunt animale libere, care nu trebuie domesticite.

Mai făcusem voluntariat înainte, însă cu oameni, nu cu animale. Am început să fac voluntariat în liceu pentru Hospice și am fost impresionată să văd că timpul și acțiunile noastre au un impact real și ajută ONG-ul în a-și continua misiunea. În plus, voluntariatul te pune în situații în care interacționezi cu oameni noi, diferiți de tine, cu care începi să lucrezi în echipă, ceea ce pentru mine a însemnat și depășirea timidității și dezvoltarea de noi abilități sociale. 

Cum ai aflat de această metodă de a-ți sărbători ziua de naștere?

Am aflat de Galantom și de posibilitatea de a-ți dona ziua de naștere de pe social media, văzând campaniile altor „galantomi” și fiind inspirată de aceștia. Pe lângă faptul că îți oferă șansa de a primi un cadou unic, ușurează și întregul proces de alegere a unui cadou pentru cei ce vor să îți dăruiască unul (familie, prieteni și colegi). 

Am primit foarte multe cadouri frumoase de ziua mea care încă îmi aduc bucurie după mult timp, însă nu se compară cu profunzimea celei pe care o simt atunci când cei de la Visul Luanei postează video-uri live cu eliberări de păsări.

Cu ce stări sau lecții ai rămas în urma acestei experiențe de strângere de fonduri peer-to-peer? 

Am fost extrem de plăcut surprinsă de cât de mulți oameni au donat, inclusiv persoane cu care pierdusem legătura, așa că pot spune că la cadou se adaugă și reluarea acestor legături. Voi repeta cu siguranță experiența și sper că am inspirat la rândul meu și pe alții să încerce.

Este în natura noastră să vrem să ajutăm.

Simțim durere atunci când aflăm de greutățile pe care le îndură cotidian clasele vulnerabile, de lipsurile materiale pe care le au anumite comunități și multitudinea de nevoi de bază ce nu le sunt satisfăcute, de străduințele celor cu deficiențe fizice sau psihice, de luptele pentru viață pe care le poartă cei cu boli grave și de tăcerea cu care sunt îngropate abuzuri față de oameni și față de animale.

Ajutorul pe care vrem sa îl oferim se poate traduce prin multe resurse, printre care cele mai semnificative sunt timpul (voluntariat) și banii (donații).

Uneori este greu să facem voluntariat pentru că timpul este limitat, iar la fel și cunoștințele din domeniul respectiv. Însă avem șansa de a folosi banii: nu putem cumpăra fericirea cu ei, dar îi putem folosi pentru a dona pentru cauza în care credem. Pentru sănătatea celor vulnerabili, pentru protecția animalelor, pentru șansa la educație pe care vrem să o oferim tuturor copiiilor. Odată câștigată această licitație, avem mulțumirea și fericirea de a ne fi implicat.

#ziuatarescriepovestea

Și tu poți să-ți dăruiești ziua de naștere pe https://ziuata.galantom.ro.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.