....

Salutare prieteni. Eu sunt Dragos, lucrez la Code for Romania si o sa va povestesc pe scurt cum am strâns aproape 7000 de lei (cca 350 de saorme) prin platforma Galantom pentru ONG-ul unde lucrez.

Totul a început cu colega mea Irina, una dintre cele mai active voluntare de la Code for Romania care a fost prima de la noi care s-a gândit sa faca o campanie organizata, cu push-uri serioase pe facebook. Nu întâmplator a devenit si administrator pe pagina noastra de pe Galantom. Daca nu era ea, nu eram nici eu. Asa ca hai sa-i multumim Irinei cu totii!

În orice caz, ideea cu Galantom a venit în special de la Irina, dar si dintr-o problema recurenta. Eu citesc destul de mult de regula, asa ca oamenii de obicei încearca sa-mi cumpere foarte multe carti. Eu nu vreau carti. Sunt ultimul lucru pe care îl vreau de cele mai multe ori. Asta pentru ca, atunci când citesc, o fac ori pe tableta ori „citesc” câte un audiobook pe drum spre birou. În plus, m-am mutat recent într-un loc nou cu spatiu putin si policioare subrede si nu am unde sa pun toate cartile. Asa ca prefer sa donati ca George Constanza bani la the Human Fund în numele meu sau, în cazul nostru, la Code for Romania. Eu sunt si interesat direct de succesul Code for Romania pentru ca aici lucrez si asta îmi place sa fac, deci win-win.

Dar cum sa faci sa atragi multi bani pentru cauza ta? Eu am ales doua strategii testate de-a lungul vremii. Prima e sa te oferi sa dai de baut. E OK, oricum o sa trebuiasca sa faci asta, ca altfel iti ies vorbe, asa ca de ce sa nu folosesti prilejul ca sa strângi niste banuti? Oricum nu puteai sa chemi pe toata lumea pe care o stii la baut, asa ca de ce sa nu restrângi cercul la cei care pot pune o suma fixa pe cât valoreaza prieteniei lor cu tine. A doua strategie testata e umorul. Daca faci glume, fie ca-s bune sau proaste, o sa ai invariabil mai mult reach. Eu sunt specializat pe glume proaste, daca nu e deja evident, si tre sa va spun ca au mers de minune pe parcursul acestei campanii. De la membri de familie mai îndepartati, la foste prietene, la prieteni de prin America si oameni necunoscuti, toate categoriile s-au unit într-o furtuna perfecta de bani, multi bani.

Bine, am avut doua atuuri ascunse, pe care le-am învatat de pe Kickstarter. Primul e ca e bine sa oferi ceva, preferabil chestii care sa atraga atentia publicului, dar nu numai. Merge si cu vrajeli si stickere, dar parca tot mai bine merge cu sticle de sampanie. Eu am dat de baut si am facut si un pic de tombola. Nu strica nici sa spamezi pana plictisesti publicul, dar genul asta de stategie nu merge de multe ori, cel putin daca nu folosesti cel de-al doilea atu al meu furat de pe Kickstarter. Stretch Goals. Spamul devine placere daca vine cu ceva nou. Nimic nu incita oamenii mai bine sa doneze mult decât daca le promiti ca la suma X mai dai ceva, mai faci o tumba, mai servesti o maslina. În cazul meu am promis ca fac infografice. Unul cu saorme, unul cu pizze la nivel de Bucuresti, infografice pe care o sa le puteti savura în viitorul apropiat.

Poate cel mai important lucru, insa, nu-s giumbuslucuri, caterinca proasta sau sticle de alcool. Stiu ca suna a cliseu, dar important e sa te simti bine. Pentru ca o campanie poate sa fie amuzanta si antrenantt nu doar pentru oamenii care râd de tine ca esti prost. Poti sa te distrezi copios si tu ca subiect al glumelor, în timpul campaniei si dupa. Eu am dat de baut sambata care a trecut si au aparut aproape jumatate dintre oamenii care au donat, inclusiv oameni pe care nu ma asteptam sa-i vad in Romania. Si sa va zic un mic secret: m-a costat aproape de zece ori mai putin sa dau de baut fata de cati bani am strans. Asta da ROI, nu, prieteni?

Multumesc din nou Galantom pentru sustinere si platforma. Data viitoare dublam suma!

Si nu uitati, daca va place ce face Code for Romania puteti dona pe pagina mea  de Galantom sau pe site-ul Code 4 Ro.

Sarumânusitele bosi!

Mai multe despre cum poti sa iti daruiesti ziua de nastere prin Galantom.ro pentru o cauza caritabila gasesti pe
http://galantom.ro/daruiesteziuata/

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.