Povestea Erikai si a intalnirii ei cu Fundatia Motivation este despre curajul si puterea de a lua viata de la capat. Erika foloseste de 8 ani un scaun rulant pentru a se deplasa, dar asta nu o impiedica sa aiba o viata activa lucrand in echipa de Comunicare a Fundatiei Motivation, dar si facand sport. La Raiffeisen Bank Bucharest Marathon, in toamna trecuta, Erika a incercat pentru prima data sa stranga fonduri pentru o cauza caritabila prin particiaprea la un eveniment sportiv. Evident, a ales sa sustina organizatia cel mai aproape de sufletul ei, unde si lucreaza. Am rugat-o sa ne impartaseasca si noua din experienta ei si despre ce a invatat, iar ea ne-a raspuns cu mare mare drag.
De ce ti-ai ales aceasta cauza?
M-am inscris pe Galantom pentru a sustine cauza propusa de Fundatia Motivation Romania – independenta persoanelor care folosesc scaune rulante, prin participarea acestora la sesiuni speciale de instruire si pregatire pentru o viata activa in comunitate. Modul in care am ales sa fac acest lucru a fost participarea la Maratonul International Bucuresti, la cursa de 10 km, in octombrie 2017. Mi-a placut dintotdeauna sa alerg, pentru ca ma relaxeaza si imi da energie, dar aceasta a fost prima data cand am participat la o cursa de 10 km intr-un interval de timp alocat, intr-o cursa oficiala.
Sunt mai multe motive pentru care am ales sa sustin cauza propusa de Motivation. Toate pleaca de la faptul ca eu insami folosesc un scaun rulant pentru a ma deplasa, de 8 ani.
Inceputurile vietii mele in scaun rulant au fost pline de necunoscute; au fost multe momente in care nu am stiut ce sa fac, pornind de la lucruri de baza, care tin de imbracat, ingrijirea personala si altele, pana la alte lucruri mai complicate, cum ar fi sa le explic altora ca pot sa fac inca multe lucruri si ca ma pot trata firesc, desi ma deplasez altfel decat inainte. Am reusit sa depasesc aceste necunoscute, sa imi reiau viata si sa imi duc planurile mai departe sub indrumarea instructorilor mei de la Motivation. Ei m-au convins ca e posibil sa ai un trai firesc si independent in scaun rulant prin prisma experientei traite de ei, prin puterea exemplului pe care mi l-au oferit. Asa se face ca dincolo de a beneficia direct de informatiile de la ei si de programul de recuperare activa, am devenit voluntar la Motivation, iar apoi membru al echipei. Acum lucrez alaturi de colegii mei pentru ca impreuna sa gasim solutiile potrivite pentru a schimba vieti in bine.
A fost prima data cand ai strans fonduri in acest fel, prin participarea la un eveniment sportiv? Ai in plan sa continui sa faci fundrasing voluntar?
Este prima data cand am strans fonduri prin participarea la un eveniment sportiv. Am mai participat la activitati sportive si inainte de a folosi un scaun rulant, si dupa aceea, dar complet diferite de Maratonul Bucuresti.
M-am gandit ca participarea mea si a altor persoane utilizatoare de scaune rulante la Maraton sunt o dovada clara ca o viata activa si independenta in scaun rulant este posibila. Mi-am dorit ca inscrierea mea sa ii motiveze atat pe potentialii donatori, cat si pe cei care au dobandit o dizabilitate ca urmare a unui accident si inca nu au destula incredere ca-si pot duce planurile mai departe dintr-un scaun rulant.
Toata experienta mi s-a parut pe cat de interesanta, pe atat de utila, de aceea intentionez sa o repet in viitorul apropiat. Tocmai m-am inscris la Wizz Air Cluj Napoca Marathon, la cursa de 10 km si mi-am propus sa imi fac si de data aceasta pagina de fundraiser, pe Galantom, alaturi de colegii mei. Sper sa ni se alature cat mai multi prieteni si de aceasta data.
Ti s-a parut dificil sa iti atingi targetul? Care au fost canelele de comunicare si cum i-ai abordat pe potentialii donatori?
Am avut emotii in ceea ce priveste atingerea target-ului, dar de fiecare data cand m-am simtit descurajata m-am gandit la cauza pe care o sustin, la cat de importanta e si ca mai merita o incercare de a atrage donatori.
Le-am povestit prietenilor si cunoscutilor direct despre proiect, despre cauza si despre cat de mare ar fi impactul programului de viata independenta pentru participanti, despre efectele benefice imediate pe care l-ar avea in viata lor. Am profitat de fiecare intalnire intre prieteni si de fiecare participare la vreun eveniment pentru a vorbi despre participarea echipei Motivation la Maratonul Bucuresti pentru a sustine cauza unei vieti independente in scaun rulant.
Am scris pe facebook despre cauza si m-am folosit de povestea mea, ca exemplu, pentru a incuraja donatiile. Am si alergat mai organizat decat de obicei si am distribuit pe Facebook inclusiv traseele si timpul de alergare, tocmai ca sa le aduc aminte oamenilor ca se poate, sa le readuc in atentie cauza si, desigur, sa imi amintesc si mie ca mi-am luat un angajament, care nu e doar personal, ci si public.
Ce i-ai spune unui prieten care a vazut pagina ta de fundraising, se gandeste sa incerce sa devina si el fundraiser volunar pentru o cauza, dar nu este inca destul de convins ca poate sa sa faca asta? Cum l-ai convinge?
I-as spune ca mai important decat orice e sa se alature unei cauze in care are incredere cu tarie si pe care o poate povesti si sustine in fata oricui, oricand. Daca pleaca de la acest lucru, ii va fi mult mai usor sa aduca aproape de cauza si alti oameni – ca donatori sau ca fundraiseri. Iar fiecare ajutor, in orice forma vine, poate aduce cauza in care el crede si pentru care vrea sa devina fundraiser, mai aproape de realitate.
Sustine Galantom
Platforma Galantom împlinește 10 ani!
În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.
Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!