Roxana are 25 de ani și se pregătește să devină medic veterinar. Pentru că iubește animalele, anul acesta și-a dăruit absolvirea pentru a susține un cabinet de medicină veterinară socială. „Îmi doresc să sărbătoresc absolvirea alături de TAC. și, în același timp, să ajut la sterilizarea și tratarea animalelor în nevoie.” Roxana și-a dat seama că vrea să devină medic veterinar când i s-a îmbolnăvit câinele și nu știa cum să-l ajute. De atunci, și-a dedicat timpul pentru a învățat cum să fie un sprijin al necuvântătoarelor într-o țară care a înființat Poliția Animalelor abia la finalul anului trecut.
Dacă și tu ești un prieten al animalelor, ține minte sfaturile Roxanei:
- Sterilizarea e singura metodă responsabilă de control al populației de câini, abandonul nu e niciodată o rezolvare, ci o problemă pentru altcineva;
- Sterilizarea câinilor fără pedigri e obligatorie prin lege;
- Programul Argos ajută câinii fără oameni și pe oamenii fără bani.
Spune-ne câteva cuvinte despre tine, cine ești și ce înseamnă generozitatea pentru tine?
Mă numesc Roxana, am 25 de ani și sunt pe cale să devin medic veterinar în foarte scurt timp. Iubesc animalele și îmi doresc să îmi dedic timpul și cunoștințele pentru a ajuta cât mai multe animale în nevoie. Generozitatea este o calitate care cred că mă reprezintă și care mă face fericită. Îmi place foarte mult să ajut și să fiu de folos și îmi doresc prin aceste acțiuni să îi motivez și pe cei din jurul meu să facă acelaș lucru.
Ai putea oare să ne povestești momentul în care ți-ai dat seama că medicina veterinară e calea ta?
Momentul în care am știut cu siguranță că îmi doresc să devin medic veterinar a fost atunci când s-a îmbolnăvit câinele meu și nu știam cum pot să îl ajut mai eficient. Iubesc animalele din totdeauna, dar momentul decisiv a fost cu siguranță acela în care mi-am dat seama că nu pot să fac nimic să îmi ajut câinele care îmi fusese alături timp de 9 ani. În acești 6 ani de facultate m-am gândit de multe ori la ea și la cum aș fi procedat diferit cu cunoștințele pe care le-am acumulat. Îi sunt recunoscătoare pentru timpul petrecut împreună, dar și pentru motivația și curajul pe care mi l-a dat pentru a deveni medic veterinar.
Cum ai aflat că poți să-ți donezi absolvirea și ce te-a determinat să faci asta?
Am urmărit evenimentele organizate pe site-ul Galantom de mult timp. Mi-am dorit să îmbin un eveniment fericit din viața mea cu oportunitatea de a ajuta o cauză în care cred cu tărie și anume sterilizarea câinilor singuri. Această strângere de fonduri va rămâne cu siguranță o amintire plăcută legată de absolvire.
Din experiența ta de până acum, cum am putea fi mai generoși cu necuvântătoarele?
Primesc de multe ori mesaje de la oameni care spun că își doresc foarte mult să ajute animalele, dar nu știu cum să facă acest lucru. Este foarte simplu să ajutăm animalele chiar dacă uneori le ajutăm indirect, de exemplu prin donații. Donațiile către asociațiile care se ocupă de îngrijirea animalelor sunt un punct de plecare foarte bun. Orice sumă este binevenită și este o metodă foarte simplă și sigură de a ajuta animalele în nevoie. Voluntariatul este, de asemenea, un exemplu de generozitate față de animale. Acesta se poate referi la găzduirea(fostering) unui animal până la adoptarea definitivă și reprezintă un ajutor extraordinar.
Totuși cea mai mare generozitate este să nu rămânem indiferenți la suferința animalelor și să găsim mijloace pentru a le ajuta.
Cum arată generozitatea la animale? Ce ai observat de când le studiezi?
Generozitatea la animale este, după părerea mea, nelimitată. Faptul că, deși de cele mai multe ori ajung la veterinar neglijate sau abuzate de om, totuși găsesc puterea să ierte și să ne iubească în continuare reprezintă cea mai mare formă de generozitate.
În timpul campaniei tale de strângere de fonduri pentru TAC, care au fost acțiunile care au determinat oamenii să-ți susțină cauza? Care crezi că au fost dificultățile cu care te-ai confruntat pentru a-ți atinge targetul?
Am fost plăcut surprinsă de cât de săritori au fost oamenii în momentul în care am distribuit pagina pe rețelele de socializare. Faptul că eu cred foarte mult în această cauză pe care o susțin a determinat comunitatea să doneze. Le mulțumesc foarte mult pentru sprijinul acordat, dar și pentru mesajele frumoase care au însoțit donațiile.
Ce te-a învățat campania asta?
Strângerea aceasta de fonduri m-a învățat cât de multe putem realiza împreună pentru a veni în ajutorul animalelor. A fost un exemplu bun de generozitate și altruism al tuturor oamenilor care au contribuit.
P.S. Și tu poți deveni un generator de generozitate în comunitatea ta. Dăruiește-ți ziua pentru o cauză în care crezi 👉 https://ziuata.galantom.ro sau alege un obicei la care ești dispus să renunți pentru a-i sprijini pe cei din jurul tău 👉 https://obicei.galantom.ro/.
Sustine Galantom
Platforma Galantom împlinește 10 ani!
În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.
Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!