O zi de naștere pentru educație

....

Nastasia Alexandru are 27 de ani și a fost învățătoare în cadrul programului Teach for Romania timp de doi ani. S-a relocat în Săcele, Brașov, pentru a preda copiiilor din școala gimnazială nr. 5 și spune că s-a îndrăgostit de misiunea organizației, asigurarea unei educații de calitate tuturor copiilor. Am invitat-o să ne descrie cum a fost să-și dăruiască ziua de naștere pentru una dintre cauzele ei de suflet, așa că o lăsăm pe ea să ne povestească de aici încolo.

„Am sărbătorit prima zi de naștere pe Galantom în 2018. Este anul în care am început programul Teach for Romania. Înainte de Academia de Leadership și Pedagogie, programul de pregătire, am simțit impulsul de „a face ceva”. Mi-amintesc cum căutam platforme pentru fundraising în România. Era luna mai și, după câteva stânga-dreapta, am ajuns pe Galantom și am spus: BINGO!

Nu începusem programul, nu aveam ceva suculent să le povestesc oamenilor, așa că descrierea intenției mele s-a rezemat pe apetitul (imens) al oamenilor de a face parte din povești înălțătoare. Și Teach are o astfel de misiune, greu de refuzat, de care te îndrăgostești pe viață – exact cât e nevoie să crești; perfect! 

Misiunea la care mă refer este de fapt viziunea organizației, de a oferi educație de calitate fiecărui copil din România. Am ajuns să o îmbrățișez pornind de la fascinația pe care copiii o stârnesc în mine. Cu această fascinație, treptat, s-au înfiripat iubirea, răbdarea, liniștea și astfel, am înțeles că angajamentul meu trebuie să fie pe viață pentru a cuprinde măcar o parte din complexitatea procesului educației.

Poveștile care mă fac să cred în ceea ce fac sunt cele pe care le-am auzit când am avut urechi să ascult copiii – de la ce au mâncat, la ziua fraților sau poveștile scrise la ora de română. Fiecare cuvânt este un impuls, deci potențialul este enorm. Când sunt atentă, este evident. Textura motivației este cea a dinților de lapte strălucind între obraji moi.

Banii au venit, în mare parte, de la apropiați și într-o altă parte importantă de la oameni care m-au încurajat cu generozitatea lor. Această strângere de fonduri, aruncând un ochi în spate, a setat ritmul pentru tot ce a urmat. Apoi, am ales ca 2019 să rămână despre donațiile necesare în clasă și după ce am mai clipit de câteva ori, am văzut că cei doi ani se terminăși cel mai firesc mod de a surprinde recunoștința pentru tot ajutorul primit a fost tot printr-o adunare de fonduri.

Toate poveștile de la clasă au îmbogățit cu textură, gust și miros (de la cretă până la pizza) relația cu donatorii și din reacția lor, am înțeles că aceasta va continua. Disponibilitatea oamenilor de a contribui, pe această platformă și în afara ei, m-a învățat despre nevoile pe care le împărtășim (de a spera, de a aparține, de a ajuta) și mi-a reamintit de potențialul infinit al unei comunități de oameni care au grijă de nevoile lor. Voi continua să exersez această perspectivă și să mă inspir de la toți oamenii care folosesc acest potențial pentru a ne apropia.

Mă apropii de finalul programului Teach, în comunitatea Gârcini, județul Brașov. Deși mi-e greu încă să navighez densitatea acestor ani în cuvinte, am primit câteva chei de la copiii și adulții care ne formează pe parcursul celor doi ani. Simt că ele funcționează doar dacă sunt împărtășite, așa că îmi voi face datoria:

Prima cheie: relația este suflul învățării

A doua cheie: mirarea este instrumentul 

A treia cheie: primește constant realizarea că sții mai puțin decât ți-ai imaginat ultima oară

A patra cheie: ascultă și întreabă cu dorința de a asculta

A cincea cheie: totul este orientat către un fel de bine; ascultă încă o dată

A șasea cheie: respirăm, simțim și gândim; nu e niciun “sau”

A șaptea cheie: îndrăgostește-te cu și de răbdare

Și o concluzie personală:

Doi ani în programul Teach for Romania = 40 de ani de energie și inspirație pentru a continua procesul unei educații cu sens.

Mulțumesc, copii + Teach!”

Îți dăruiești și tu ziua de naștere pentru o cauză socială dragă ție? Hai pe ziuata.galantom.ro.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.