Portret de Galantom – Cosmin Stan: „Una dintre marile mele bucurii este de a dărui și o fac ori de câte ori am ocazia. Generozitatea este și ea o formă de împlinire personală, până la urmă.”

....

În 2020, jurnalistul Pro TV Cosmin Stan și-a făcut echipă și s-a înscris la Raiffeisen Bank Bucharest Marathon pentru a-i oferi o viață mai bună unui alt Cosmin – un elev de nota 10 care locuia cu mama lui într-o garsonieră de 12 mp din Ferentari. Ținta de 1.000 de lei a fost cu mult depășită, în urma campaniei strângându-se 22.000 lei. „Cred că pentru fiecare a fost un sentiment plăcut să știe că poate ajuta, că poate contribui la schimbarea radicală a vieții acestui adolescent”, spunea Cosmin Stan atunci. „Oamenii au fost mișcați de povestea acestui băiat, așa încât pe lângă banii donați prin Galantom, unii donatori i-au oferit copilului laptop și telefon sau chiar o bursă anuală până la finalizarea liceului cu condiția să obțină rezultate la fel de bune ca până acum.”

Pentru Cosmin Stan, care între timp a mai alergat pentru organizația Hope and Homes for Children și încearcă să ajute de câte ori și cum poate, generozitatea este și o formă de împlinire personală. Despre bucuria de a nu sta deoparte ne-a povestit mai multe în interviul de mai jos:

Ce te motivează să fii generos? A existat o persoană anume care te-a inspirat?

Nu cred că trebuie să fie neapărat ceva anume care să te facă să fii generos. Generos ești sau nu ești! Iar dacă ești, orice faptă bună vine de la sine. Eu pur și simplu ajut întotdeauna dacă pot, cum pot, pentru că generozitatea nu înseamnă numai să oferi un ajutor material cuiva, ci poate fi și un sprijin moral, un sfat, o vorbă bună, să-ți împarți timpul cu cineva care are nevoie de prezența ta, să împărtășești altora experiențele proprii. Sunt atâtea forme de generozitate încât oricine își dorește cu adevărat poate fi un om generos în felul lui. 

În primul rând, mă inspiră soția mea, Oana, care sare imediat în ajutorul oricui are nevoie. Și apoi, este prietena și colega mea Paula Herlo, care mă inspiră de fiecare dată cu generozitatea ei.

Ce te-a făcut să rezonezi cu cauza aleasă pentru care ai strâns fonduri?

M-a impresionat ambiția lui Cosmin de a nu se da bătut. M-am regăsit cumva în felul lui de a fi, pentru că nici eu nu renunț cu una, cu două la ce mi-am propus. Însă ce a trăit Cosmin în scurta lui viață de până acum depășește orice scenariu de film, și atunci nu am putut rămâne indiferent. Povestea lui a fost o lecție de viață pentru toată lumea. Și, nu în ultimul rând, îl cheamă ca pe mine, iar mama lui mi-a mărturisit, când ne-am cunoscut, că i-a pus numele după mine, pentru că îi plăceau relatările și reportajele mele de la PRO TV.

Care a fost cea mai mare provocare întâmpinată pe parcursul strângerii de fonduri și ce te-a motivat să nu renunți? Dar cea mai mare bucurie?

Cea mai mare provocare a fost, evident, să îi conving pe oameni că băiatul acesta chiar merită atenția noastră a tuturor și că merită orice sprijin, oricât de mic. Și am încercat pe rețelele mele sociale să îi fac portretul, dar fără să-l cosmetizez în niciun fel. Nu trebuia decât să îl prezint pe Cosmin exact așa cum e el și a fost suficient! 

Nu am renunțat și nu mi-a trecut nicio clipă prin cap să renunț vreodată, pentru că eram convins, pur și simplu, că băiatul acesta merită să fie ajutat. Iar cea mai mare bucurie a fost când, deși atinsesem targetul propus, donațiile continuau să curgă și așa am modificat ținta de vreo 2-3 ori.

Cum ai convinge o persoană să înceapă să se implice în strângerea de fonduri pentru o cauză prin Galantom?

I-aș spune că e cel mai la îndemână și convenabil mod de a dona. Sigur, simplu, eficient.

De ce consideri că este important să fim generoși?

Pentru că doar așa ajungem să evoluăm ca societate, fiind generoși, toleranți și atenți la tot ce ne înconjoară, fie că vorbim de oameni, animale, natură. Una dintre marile mele bucurii este de a dărui și o fac ori de câte ori am ocazia. Generozitatea este și ea o formă de împlinire personală, până la urmă.

Ai în plan și alte acțiuni de generozitate pentru cauzele în care crezi?

Absolut! Voi pune umărul să ajut de fiecare dată.


Află cum poți susține o cauză socială prin instrumentele platformei Galantom:

Dăruiește ziua ta

Ce-ai spune dacă anul acesta ți-ai dărui ziua de naștere unei cauze în care crezi? Deschide o pagină de strângere de fonduri pe platformă și roagă-ți familia, prietenii și cunoscuții să schimbe cadourile cu donații pentru cauza aleasă de tine. 

De ziua ta, toată atenția celor dragi este canalizată către tine. Cum ar fi să o redirecționezi către o cauză socială care are nevoie de tine? 

Provocări sportive

Dacă ești o persoană activă, poți să deschizi o pagină de strâns fonduri pe platforma Galantom și să dăruiești participarea ta la evenimentele sportive pentru cauzele care au nevoie de ajutorul tău și care sunt urcate pe platformă.

De asemenea, poți porni o provocare sportivă individuală.

Dar Galantom

Dăruiește-ți nunta, botezul, Crăciunul, Paștele, 8 Martie sau altă zi specială din viața ta unei cauze. Indiferent de ocazia specială aleasă, gestul tău va avea un impact pozitiv și potențial de a schimba în bine viața unor oameni.

Dăruiește cu rost și fii un model de generozitate pentru ceilalți.


Avem nevoie de oameni generoși și implicați și, dacă ai ajuns până aici, suntem siguri că ești de-al nostru. Te așteptăm pe platforma Galantom să faci fapte bune și să fii o sursă reală de inspirație pentru ceilalți.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.