Portret de Galantom – Cristian Botan: „A scris-o cineva mai bine decât aș putea-o articula eu vreodată: Începe acum. Începe exact din locul în care te afli.”

Cristian Botan, antreprenor digital și activist pentru transparență în administrația publică, a primit titlul de ambasador #TeamHope în iunie 2018. A fost modul organizației Hope and Homes for Children Romania de a-i mulțumi pentru implicarea și sprijinul acordate fundației.

De la primul lui Semimaraton din 2016 și până în prezent, Cristian a alergat sau și-a donat ziua de naștere ca să strângă fonduri pentru programul „O casă și o familie pentru fiecare copil”. Nu i-a fost mereu ușor să convingă oamenii să doneze, dar continuă să îndemne la implicare, convins că e datoria noastră, a celor mai norocoși, să întindem o mână de ajutor. 

Ce te motivează să fii generos? A existat o persoană anume care te-a inspirat?

Cred că „generos” e un cuvânt poate prea generos în cazul meu. Viața a fost foarte generoasă cu mine. Am avut o copilărie extraordinară și am fost mereu răsfățat. Ai mei sunt cei cărora le datorez orice lucru bun pe care am reușit să-l fac vreodată și ei m-au inspirat întotdeauna să fac mai mult, să fac mai bine și să încerc, ori de câte ori am ocazia, să fac bine cuiva care n-a avut norocul meu.

Ce te-a făcut să rezonezi cu cauza aleasă?

Sunt extraordinar de multe cauze în care putem să ne implicăm. Am încercat să ajut copiii fără șansă, poate pentru că fiecare dintre noi are nevoie de o mică șansă ca să poată reuși. Viața lor, destinul lor poate fi cu totul altul dacă primesc o mână de ajutor și cred că e de datoria noastră, a tuturor celor foarte norocoși, să le întindem această mână de ajutor.

Care a fost cea mai mare provocare întâmpinată pe parcurs și ce te-a motivat să nu renunți? Dar cea mai mare bucurie?

E destul de provocator să strângi fonduri, iar eu am făcut asta de multe ori online. 

Provocarea cea mai mare e să reușești, prin cuvinte, să transmiți celorlalți acea emoție, acel impuls pe care cineva îl numea the fierce urgency of now – urgența feroce a momentului prezent. Că trebuie să acționăm acum, pentru că timpul e posibil să nu aibă răbdare cu un copil care adoarme în frig sau flămând. 

Ce m-a motivat să nu renunț? Sentimentul ăsta de datorie pe care o avem față de cei mai puțin norocoși decât noi. Cea mai mare bucurie pentru mine a fost bucuria oportunității de a ajuta.

Cum ai convinge o persoană să înceapă să se implice în strângerea de fonduri pentru o cauză prin Galantom?

A scris-o cineva mai bine decât aș putea-o articula eu vreodată: Începe acum. Începe exact din locul în care te afli. Începe cu teamă. Începe cu durere. Începe cu îndoială. Începe cu mâinile tremurându-ți. Începe cu vocea-ți răgușită. Însă începe. Începe și nu te opri. Începe de unde ești, începe cu ce ai. Doar începe.

De ce consideri că este important să fim generoși?

Pentru că adevărata noastră valoare ca oameni este binele pe care reușim să îl facem pentru ceilalți.

Ai în plan și alte acțiuni de generozitate pentru cauzele în care crezi?

Da, cu siguranță da. Și sper să îi conving mai departe și pe alții să se implice.


Află cum poți susține o cauză socială prin instrumentele platformei Galantom:

Dăruiește ziua ta

Ce-ai spune dacă anul acesta ți-ai dărui ziua de naștere unei cauze în care crezi? Deschide o pagină de strângere de fonduri pe platformă și roagă-ți familia, prietenii și cunoscuții să schimbe cadourile cu donații pentru cauza aleasă de tine. 

De ziua ta, toată atenția celor dragi este canalizată către tine. Cum ar fi să o redirecționezi către o cauză socială care are nevoie de tine? 

Provocări sportive

Dacă ești o persoană activă, poți să deschizi o pagină de strâns fonduri pe platforma Galantom și să dăruiești participarea ta la evenimentele sportive pentru cauzele care au nevoie de ajutorul tău și care sunt urcate pe platformă.

De asemenea, poți porni o provocare sportivă individuală.

Dar Galantom

Dăruiește-ți nunta, botezul, Crăciunul, Paștele, 8 Martie sau altă zi specială din viața ta unei cauze. Indiferent de ocazia specială aleasă, gestul tău va avea un impact pozitiv și potențial de a schimba în bine viața unor oameni.

Dăruiește cu rost și fii un model de generozitate pentru ceilalți.


Avem nevoie de oameni generoși și implicați și, dacă ai ajuns până aici, suntem siguri că ești de-al nostru. Te așteptăm pe platforma Galantom să faci fapte bune și să fii o sursă reală de inspirație pentru ceilalți.

About Author

Echipa Galantom

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.