Portret de Galantom – Eli Neicuț

....

Eli Neicuț sau, pentru prietenii ei virtuali, Eli Vorbește, este content creator, public speaker, influencer de fapte bune și trainer. Este un om cald, deschis, care își dedică o bună parte din timp voluntariatului. Extrage din orice experiență doar lucrurile pozitive și îi îndeamnă pe cei din jur să facă la fel. 

Ce te motivează să fii generos? A existat o persoană anume care te-a inspirat?

Cred că am ajuns să fiu cine sunt astăzi pentru că mi-am antrenat mereu acest mușchi al optimismului. Oricât de groaznică ar fi situația eu mă întreb: “Ok, ce pot să învăț din asta?”. De cele mai multe ori ajung la cuvântul “recunoștință”. Mereu mă gândesc că nu toată lumea este norocoasă să aibă tot ce am eu, că nu aș fi putut reuși niciodată dacă aș fi fost singură și atunci încerc și eu să fiu sprijin pentru cei care au nevoie de asta. Asta înseamnă pentru mine să fii generos. Când eu am câteva momente în care nu sunt bine, și asta este foarte normal, atunci învăț cum să primesc generozitatea de la ceilalți.

Nu am o persoană în minte care mă inspiră, am mii de persoane, unele cu nume și prenume pentru că am crescut alături de ele, sau le urmăresc pe internet. Când mă uit la statistici de tipul “1321 de oameni ridică o casă pentru șase copii” sau “300.000 de români construiesc un spital”… atunci “Eli Vorbește” rămâne fără cuvinte.

Ce te-a făcut să rezonezi cu cauza aleasă?

Deși poate suna cinic, sunt câteva cauze care, prin povestea lor, te ajută să strângi bani un pic mai ușor decât altele. Ultima cauză pentru care eu am folosit platforma Galantom a fost pentru tinerii cu dizabilități de la Asociația “Help the People”. În general, am observat că atunci când spun “tineri cu dizabilități” sau “adulți cu dizabilități” sunt mult mai puține urechi care se deschid și mult mai puține mâini care își caută buzunarele prin comparație cu momentele în care cer ajutorul și menționez “copii cu dizabilități”.

Mi se pare nedrept, mai ales că știu cum este din familie, prin sora mea, Diana. Toți oamenii au mult mai multă empatie, grijă, înțelegere pentru probleme atunci când este vorba despre un copil. Când este încă poate la grădiniță, școală primară sau generală. Când vârsta din buletin crește, grija se transformă în ignorare, răbdarea se transformă în judecată, ceea ce contribuie la și mai multă disperare din partea părinților care se întreabă: “Cine o să mai aibă grijă de al meu, după ce nu o să mai fiu?”. Handicapul nu dispare odată cu vârsta.

M-a inspirat foarte mult Doamna Mari, fondatoarea asociației “Help the People” și mamă de adult cu dizabilități, pentru că mereu a văzut potențialul din “copiii ei”, pe care îi denumește în continuare așa, chiar dacă media de vârstă este de 30-35 de ani.

Da, poate nu toți știu să scrie sau să facă operații matematice complicate, dar sunt foarte creativi. Felicitările pe care le fac sunt minunate și unii chiar știu să croiască la mașina de cusut, știu să învețe poezii pentru Moș Crăciun, știu să se ajute unul pe celălalt atunci când fac clătite în bucătărie. Și lista poate continua!

Proiectul “Ne vedem la nivelul următor” a însemnat să mai ridicăm un nivel la centrul existent din Berceni, o mansardă unde pot încăpea încă 10-20 de tineri de care se va ocupa asociația “Help the People”.

Mă bucur să primesc fotografii de la ei și sper să le iasă și următorul mare vis: să cumpere un microbuz de 7 locuri care să îi ajute pe tinerii cu dizabilități sa ajungă la centru. Așa cum probabil știți, pentru persoanele cu dizabilități transportul în comun e aproape inexistent și taxiul este foarte costisitor pentru părinți.

Care a fost cea mai mare provocare întâmpinată pe parcurs și ce te-a motivat să nu renunți? Dar cea mai mare bucurie?

Cum spuneam și mai sus, cea mai mare provocare este să găsești mesajul cheie cu care să rezoneze acei 10, 20, sau 100 de oameni de care ai nevoie să contribuie cu donații pentru a-ți atinge țelul. Pentru mine nu există posibilitatea de a renunța la proiectele de strângere de fonduri. Da, e posibil uneori să apară neprevăzute pe parcurs, pe care nu le pot controla și să dureze mai mult decât ne-am imaginat inițial, însă de renunțat nu se pune niciodată problema. Acest cuvânt nu există în vocabularul meu.

Cea mai mare bucurie pentru mine e colajul de final cu pozele de înainte și după, cu schimbarea. Primesc astfel de poze pe social media de la centrul “Help the people” și de la alte inițiative, dar primesc și mesaje pe WhatsApp de la persoane pe care nu le cunosc care, din vorbă în vorbă, au ajuns să afle de reușitele noastre. Sunt motivați de ceea ce văd și decid să își deschidă pagini pe platforma Galantom, îndemnându-și colegii de muncă sau rudele să doneze. 

Cum ai convinge o persoană să înceapă să se implice în strângerea de fonduri pentru o cauză prin Galantom?

Când vine vorba de o strângere de fonduri, eu le spun tuturor: fă ca procesul de donație să fie cât mai simplu și cât mai transparent!

Spre exemplu, evită să pui IBAN-ul într-o imagine. Este greu pentru cineva care vrea să doneze să transcrie IBAN-ul, ca mai apoi să fie nevoie să dea mesaje pentru a primi o confirmare că banii au ajuns la destinație. De unde atâta timp? Lucrurile de genul acesta dăunează strângerii de fonduri. Dacă ai reușit să captezi atenția cuiva, să se oprească din scroll, profită de acest moment și fă cumva să primești o donație din 2-3 pași simpli.

Tocmai ăsta cred că este diferențiatorul platformei Galantom: că este simplu, intuitiv. Poți să vezi câți oameni au donat, care este povestea, cât a mai rămas până la îndeplinirea targetului etc.

De ce consideri că este important să fim generoși?

Uite asta este o întrebare pe care chiar nu mi-am pus-o niciodată și nici nu cred că o să o fac.

E parte din tine, pur și simplu… E ca și cum m-ai întreba: de ce e important să inspiri oxigen și să expiri dioxid de carbon? Nu cred că este despre a bifa facerea de bine, ca la mâncatul sănătos și mersul la sală, sau alte presiuni sociale precum să ai un copil sau să deții o casă până la 30 de ani. Nu este ceva ce trebuie să bifezi.

Nu cred nici în binele făcut doar de Paște și de Crăciun. Nu mai bine găsim noi o cale de mijloc, în viața de zi cu zi? Nu contează cât de mult avem în cont, care este titulatura noastră de la job, sau în ce oraș locuim. O haină, sânge, o sticlă reciclată, sigur se găsesc pe acolo din când în când.

Ai în plan și alte acțiuni de generozitate pentru cauzele în care crezi?

Nu cred că o să fie un moment în care o să mă întrebați asta și eu o să răspund negativ.

Acum, spre exemplu, mi-a ajuns la suflet povestea lui Alex Tache. Teoretic, o persoană mai sedentară, pentru că este utilizator al scaunului cu rotile. Practic, este cea mai activă persoană pe care o cunosc. Pentru el nu există “tu nu poți asta”, ci “tu poți orice, dar altfel”. Chiar zilele trecute a venit la mine la birou, care este la etajul unei case fără lift. Când mi-am cerut scuze că nu pot să îi prezint noua mea achiziție, mi-a spus că nu e nicio problemă, că pentru asta și-a cumpărat o dronă! Cum nu ne mira, sunt multe locuri în România, cum ar fi cetăți și castele, pe care nu le poate vizita și atunci a cumpărat o dronă cu care cutreieră tărâmuri nebănuite.

De ce are nevoie de noi acum? Să cumpere o mașină adaptată situației lui. Are deja strânși 22.000 de euro, bani cu care ar putea să își cumpere o mașină destul de bunicică, mai bunicică decât cea pe care o are acum, însă el vrea una mai mare, pentru că el știe că nu toate persoanele ca el au norocul să fie atât de active! Are zeci de povești cu alte scaune cu rotile, cu oameni care nu au mai ieșit din casă, de ani de zile. Are copii bolnavi de cancer, cu sistemul imunitar slăbit, care depind de el pentru a ajunge la tratamente lunare în siguranță. Și, din când în când, pentru sufletul lui, o așa mașină este și un hotel de mii de stele, atunci când, în weekend, după ce termină programul la job, pornește spre munte. 

Mașina pe care o are acum cam iese la pensie, însă el, la doar 31 de ani, mai are încă mult până acolo. 

Dacă vreți să îl ajutați, puteți dona aici:

Revolut – @alextache

IBAN Ron RO58INGB0000999904176008. 

P.S. O să-i suflu în cască să-și deschidă o pagină și pe Galantom.


Află cum poți susține o cauză socială prin instrumentele platformei Galantom:

Dăruiește ziua ta

Ce-ai spune dacă anul acesta ți-ai dărui ziua de naștere unei cauze în care crezi? Deschide o pagină de strângere de fonduri pe platformă și roagă-ți familia, prietenii și cunoscuții să schimbe cadourile cu donații pentru cauza aleasă de tine. 

De ziua ta, toată atenția celor dragi este canalizată către tine. Cum ar fi să o redirecționezi către o cauză socială care are nevoie de tine? 

Provocări sportive

Dacă ești o persoană activă, poți să deschizi o pagină de strâns fonduri pe platforma Galantom și să dăruiești participarea ta la evenimentele sportive pentru cauzele care au nevoie de ajutorul tău și care sunt urcate pe platformă.

De asemenea, poți porni o provocare sportivă individuală.

Dar Galantom

Dăruiește-ți nunta, botezul, Crăciunul, Paștele, 8 Martie sau altă zi specială din viața ta unei cauze. Indiferent de ocazia specială aleasă, gestul tău va avea un impact pozitiv și potențial de a schimba în bine viața unor oameni.

Dăruiește cu rost și fii un model de generozitate pentru ceilalți.


Avem nevoie de oameni generoși și implicați și, dacă ai ajuns până aici, suntem siguri că ești de-al nostru. Te așteptăm pe platforma Galantom să faci fapte bune și să fii o sursă reală de inspirație pentru ceilalți.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.