Portret de Galantom – Mădălina Leanca: „Există două moduri de existență – cel bazat pe a avea și cel bazat pe a fi. Generozitatea dă sens vieții de a fi.”

....

Mădălina Leanca știe foarte bine cât de grea poate fi viața copiilor născuți cu boli genetice sau a celor care trec prin accidente sau traumatisme severe și prin perioade lungi de internare. Dar știe și cât de multe poate face medicina pentru a-i ajuta să se recupereze. Asta pentru că Mădălina e medic specialist neurologie pediatrică la Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii „Dr Nicolae Robănescu”, locul unde vrea să lucreze până la pensie.

Exemplul propriu, crede ea, e cel mai bun mod de a-i convinge pe oameni să ajute, așa că, în mai, a participat la Semimaratonul OMV Petrom din București, unde a strâns fonduri pentru o extindere a centrului care ar permite ca mai mulți copii să beneficieze de îngrijire. Despre generozitate și perseverență, ne-a povestit în interviul de mai jos:

​​Ce te motivează să fii generoasă?

Generozitatea este un lucru pe care l-am învățat în copilărie, de la mama mea. Familia din care provin este numeroasă: trei copii și o mamă foarte deșteaptă, care a trecut prin multe provocări, astfel încât am deprins din fragedă pruncie că trebuie să dăruiesc din puținul pe care îl am. Și de fiecare dată când dăruiam jucării, haine, mâncare sau bani, primeam înzecit din altă parte. De asemenea, mama a fost cea care mi-a arătat prin propriul exemplu că nu trebuie să facem diferențe între frați, colegi, rude, cunoștințe și că trebuie să fim la fel de generoși cu toți. Sper că am reușit să transmit acest lucru și eu fiicei mele de 8 ani care, deși este copil singur la părinți, a fost în excursie de curând cu școala și a împărțit toți banii pe care îi avea la ea cu niște colegi, astfel încât au avut fiecare câte 5 lei.

Ne poți spune mai multe despre mama ta și cum te-a inspirat?

Mama mea este cea mai puternică persoană pe care o cunosc și ea este cea care m-a inspirat să nu renunț niciodată, să fiu veselă și optimistă și să mă bucur de tot ce am în jurul meu. Mama mea nu are nevoie de multe lucruri să fie fericită. Sunt unii oameni care abia așteaptă să se supere, „trag a rău” este expresia folosită de mine, dar mama mea găsește un pretext cât de mic să se simtă bine în orice moment. 

Mama mea face parte din categoria oamenilor care cred că cele mai frumoase flori sunt buruienile. Am crescut inspirată de acest stil de viață și vreau să transmit mai departe fetiței mele faptul că fericirea este felul tău de a fi și de a percepe tot ce este în jur. Și, legat de acest lucru, vreau să vă povestesc o altă întâmplare din viața fiicei mele. A luat 70 de puncte din 100 la o evaluare (clasa a II-a), exact cât a luat și o colegă de clasă. Colega a întrebat-o pe fiica mea: „Ilinca, de ce nu ești supărată că ai luat notă mică”, iar Ilinca a răspuns la întrebare cu o întrebare: „Tu de ce ești supărată că ai luat notă mică?”. Fii-mea a zis că ea este fericită că este sănătoasă, că are o familie mare și frumoasă, și că aceste lucruri sunt mai importante decât o notă la școală. Când mi-a povestit această întâmplare, Ilinca mea chiar era surprinsă de întrebarea primită de la colega ei. 

Așadar, a doua persoană care mă inspiră și pe care o inspir este fiica mea de 8 ani!

Ce te-a făcut să rezonezi cu cauza aleasă?

Alergatul este un stil de viață pentru mine începând cu 2019. Alerg săptămânal, deoarece mă simt bine, cu tonus muscular și psihic vesel și, mai ales, alerg fără telefon și mă deconectez de activitățile mele pentru câteva ore, îmi încarc bateriile și mă mențin „suplă”. 

Semimaratonul din luna mai a acestui an era stabilit din decembrie anul trecut (am primit cadou biletul de participare) și proiectul cu extinderea spitalului în care lucrez a început să prindă contur tot de anul trecut, astfel încât a fost momentul perfect sincronizat de alergat pentru copiii mici cu vise mari. 

Spitalul în care lucrez, Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii „Dr Nicolae Robănescu” este locul de unde vreau să ies la pensie. Este locul unde muncesc cu tot dragul, deoarece, în fiecare secundă, oricare dintre colegii mei (medici, asistenți, infirmiere, kinetoterapeuți, psihologi) face un dar necondiționat către cei din jur, în special copiii: zâmbet, bunăvoință, empatie, sănătate, mustrare, exemplu, suport, prietenie, dragoste, spațiu, cadouri, educație. Darul meu pentru copii este infim, dar mă ambiționez să fiu perseverentă mereu, deoarece „omul nu e niciodată așa de mare ca atunci când se lasă în genunchi să ajute un copil.” (Pitagora)

Care a fost cea mai mare provocare întâmpinată pe parcurs și ce te-a motivat să nu renunți? Dar cea mai mare bucurie?

Cea mai mare provocare a mea este meseria mea, medic neurolog pediatru. Este o meserie în slujba celor care au nevoie de tine; conștientizezi falsele griji și prioritizezi problemele adevărate și te simți fascinant de bine! Poți transmite acest mesaj în jurul tău și poți obține o lume sănătoasă. Ajung la cea mai mare bucurie a mea: „dacă salvez o viață, salvez o lume întreagă” (citat din Thomas Keneally).

Cum ai convinge o persoană să înceapă să se implice în strângerea de fonduri pentru o cauză prin Galantom?

Vreau să conving o persoană să se implice în strângerea de fonduri prin puterea exemplului propriu. Dacă eu, după o gardă de 24 de ore într-un spital public din București, am ajuns direct echipată de alergat la linia de start a semimaratonului, oricine poate să se implice în orice fel la o strângere de fonduri. Și te simți extraordinar de împlinit când vibrezi de fericire și ești un model pentru cei din jur! 

De ce consideri că este important să fim generoși?

Există două moduri de existență – cel bazat pe a avea și cel bazat pe a fi. Este important să conștientizezi deplinătatea umanității și să alegi între orientarea centrată pe posesie sau orientarea centrată pe activitate, între egoism și egocentrism sau solidaritate și altruism. Generozitatea dă sens vieții de a fi!


Află cum poți susține o cauză socială prin instrumentele platformei Galantom:

Dăruiește ziua ta

Ce-ai spune dacă anul acesta ți-ai dărui ziua de naștere unei cauze în care crezi? Deschide o pagină de strângere de fonduri pe platformă și roagă-ți familia, prietenii și cunoscuții să schimbe cadourile cu donații pentru cauza aleasă de tine. 

De ziua ta, toată atenția celor dragi este canalizată către tine. Cum ar fi să o redirecționezi către o cauză socială care are nevoie de tine? 

Provocări sportive

Dacă ești o persoană activă, poți să deschizi o pagină de strâns fonduri pe platforma Galantom și să dăruiești participarea ta la evenimentele sportive pentru cauzele care au nevoie de ajutorul tău și care sunt urcate pe platformă.

De asemenea, poți porni o provocare sportivă individuală.

Dar Galantom

Dăruiește-ți nunta, botezul, Crăciunul, Paștele, 8 Martie sau altă zi specială din viața ta unei cauze. Indiferent de ocazia specială aleasă, gestul tău va avea un impact pozitiv și potențial de a schimba în bine viața unor oameni.

Dăruiește cu rost și fii un model de generozitate pentru ceilalți.


Avem nevoie de oameni generoși și implicați și, dacă ai ajuns până aici, suntem siguri că ești de-al nostru. Te așteptăm pe platforma Galantom să faci fapte bune și să fii o sursă reală de inspirație pentru ceilalți.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.