Omid Ghannadi a plecat din Iranul natal în adolescență și a ajuns, până la urmă, în București, unde a studiat la Universitatea „Ion Mincu“ și și-a construit o carieră de arhitect și designer de interior. Mulți români îl cunosc datorită emisiunii TV „Visuri la cheie”, dar nu toată lumea știe că Omid a găsit și alte forme de a le oferi oamenilor un „acasă” mai bun – fiind fundraiser pentru organizația Hope and Homes for Children, care sprijină copiii din medii vulnerabile și construiește case, pentru ca aceștia să nu crească în orfelinat.
De altfel, el și Alina Vîlcu, împreună cu care a fondat Inside Academy, încearcă să le insufle și cursanților lor pasionați de design dorința de a se implica în proiecte sociale.
Am vrut să aflăm mai multe despre ce înseamnă generozitatea pentru Omid și cum folosește Galantom pentru a convinge și alți oameni să devină mai buni pentru comunitatea în care trăiesc.
Ce te motivează să fii generos?
De câte ori sunt generos cu alții, sunt, de fapt, generos cu mine. Pentru că mă umple de energie, mă bucură tare și, prin urmare, o fac ori de câte ori pot. Pentru mine și, bineînțeles, pentru cei care au nevoie de ajutor.
A existat o persoană anume care te-a inspirat?
O, da! Fiecare dintre oamenii importanți din viața mea m-au inspirat, fiecare în felul său. Cred că acesta este și criteriul pe baza căruia m-am înconjurat de atâția oameni frumoși. Admirația pentru ei și felul în care m-au inspirat să muncesc să devin mai bun.
Ce te-a făcut să rezonezi cu cauzele alease pentru care ai strâns fonduri?
Bucuria promisă atunci când cauza avea să fie rezolvată. Poate mă repet, dar aceste acțiuni le fac și pentru mine, pentru încărcarea sufletului meu. Nu mă gândesc niciodată ce cauză ar vrea lumea să ajute, mă ghidez după ceea ce simt. Desigur, simțurile sunt atinse de multe aspecte, cum ar fi nedreptatea, neșansa oamenilor, puterea de care au dat dovadă trăindu-și greutățile, bucuria lor și, de multe ori, inteligența cu care s-au născut și datorită căreia au supraviețuit.
Care a fost cea mai mare provocare întâmpinată pe parcursul strângerii de fonduri și ce te-a motivat să nu renunți? Dar cea mai mare bucurie?
Primul meu proiect independent a fost cea mai mare provocare. Spun independent pentru că decizia am luat-o singur, dar am reușit să o finalizez datorită multor oameni care s-au implicat. Nu aș fi putut niciodată să termin acest proiect de unul singur. Este vorba de casa Adrianei și a copiilor ei, care acum, după mai bine de 3 ani de la începutul proiectului, trăiesc și vor trăi în condiții normale. Nu a fost ușor nici să strângem banii pentru această casă, dar nici să îi protejăm de oameni rău intenționați.
Cum ai convinge o persoană să înceapă să se implice în strângerea de fonduri pentru o cauză prin Galantom?
Prin implicarea lui într-un proiect umanitar. De-a lungul anilor mi-am dat seama că pentru a convinge pe cineva să ajute, cel mai ușor este să îl implic direct într-un proiect. O dată ce devine parte din proiect, prinde gustul autentic al facerii de bine și nu se mai poate îndepărta.
Mi-am dat seama că unora le este frică sau jenă să se implice în proiecte umanitare. Educația, din păcate, nu a reușit să apropie societatea suficient de zona asta de implicare socială sau pur și simplu de încercarea de a deveni un om mai bun pentru comunitatea în care trăiești. Oamenii au nevoie să fie implicați concret într-un caz social de către prietenii lor care sunt deja implicați în zona asta.
De ce consideri că este important să fim generoși?
Pentru că este o valoare în care cred. Cred că este important să mergi la școală, să ai grijă de sănătatea ta fizică, psihică, și mai cred că trebuie să ai grijă și de sănătatea ta spirituală, iar sufletul se hrănește cu generozitate, cu binele pe care îl faci altui om, celor din jurul tău și nu numai. Trăim cu un set de valori care ne definesc, iar generozitatea trebuie să fie printre ele pentru curățenia noastră interioară, ca să spun așa.
Ai în plan și alte acțiuni de generozitate pentru cauzele în care crezi?
Am planuri cât nu am timp să le număr, aș face asta non-stop, dar, din păcate, astăzi nu îmi permit să mă implic în câte cauze sociale mi-aș fi dorit. Totuși, cred cu tărie că dacă fiecare dintre noi face cât poate, am putea să facem o diferență mare-mare în lumea în care trăim. Asta cred eu, iar cine mă contrazice sper că măcar a încercat înainte :).
Află cum poți susține o cauză socială prin instrumentele platformei Galantom:
Ce-ai spune dacă anul acesta ți-ai dărui ziua de naștere unei cauze în care crezi? Deschide o pagină de strângere de fonduri pe platformă și roagă-ți familia, prietenii și cunoscuții să schimbe cadourile cu donații pentru cauza aleasă de tine.
De ziua ta, toată atenția celor dragi este canalizată către tine. Cum ar fi să o redirecționezi către o cauză socială care are nevoie de tine?
Dacă ești o persoană activă, poți să deschizi o pagină de strâns fonduri pe platforma Galantom și să dăruiești participarea ta la evenimentele sportive pentru cauzele care au nevoie de ajutorul tău și care sunt urcate pe platformă.
De asemenea, poți porni o provocare sportivă individuală.
Dăruiește-ți nunta, botezul, Crăciunul, Paștele, 8 Martie sau altă zi specială din viața ta unei cauze. Indiferent de ocazia specială aleasă, gestul tău va avea un impact pozitiv și potențial de a schimba în bine viața unor oameni.
Dăruiește cu rost și fii un model de generozitate pentru ceilalți.
Avem nevoie de oameni generoși și implicați și, dacă ai ajuns până aici, suntem siguri că ești de-al nostru. Te așteptăm pe platforma Galantom să faci fapte bune și să fii o sursă reală de inspirație pentru ceilalți.
Sustine Galantom
Platforma Galantom împlinește 10 ani!
În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.
Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!