Șezi blând și fii galantom!

Noi, aici la fabrica de bine Galantom (cum ne spun niște prieteni), oricât de rea ar fi situația, încercăm să vedem partea plină a paharului. Suntem, într-adevăr, „bolnavi de optimism” (cum ne-au zis alți prieteni), dar e o formă de optimism responsabil. Luăm situația în serios și, în zilele acestea, ședem blând și lucrăm de acasă, ne limităm la minimum ieșirile în spațiile aglomerate și contactul offline. Ceea ce îți recomandăm și ție. Lucrăm ca platforma Galantom să fie up and running, cu atât mai mult acum, când este mare nevoie de ajutor. 

Esențial, pentru a trece împreună cu bine de aceasta perioadă dificilă, este să fim responsabili, solidari și să nu ne pierdem calmul. Pandemia afectează, inevitabil, și ONG-urile. Multe dintre ele vor fi nevoite să închidă proiecte, ai căror beneficiari sunt persoane cu nevoie speciale, dacă noi nu le mai susținem.

Hai să rămânem concentrați pe problema acută a Coronavirusului și să susținem cum și cât putem sistemul medical din România prin campaniile de donații lansate de mai multe ONG-uri sau prin voluntariat. Dar, în același timp, să nu uităm să sprijinim și celelalte ONG-uri care luptă să ducă mai departe proiecte cu impact în alte arii din sănătate, mediu, protecția animalelor și care au la fel de multă nevoie de susținerea noastră.

Vestea bună este că, pe Galantom, sunt multe moduri prin care poți face fundraising online.  Ocupă-ți timpul petrecut în casă cu ceva care îți aduce bucurie, te pune în legătură cu prietenii și vă mobilizează pe toți către o cauză comună, solidaritatea.

Mai jos îți propunem câteva idei care să te inspire. Suntem deschiși și la alte propuneri din partea ta. Credem că în fiecare om este un galantom care are cel puțin un strop de creativitate despre care, poate, nici nu știa :). 

Te chemăm să îți pui creativitatea, pasiunile și cunoștințele în slujba binelui și îți garantăm că te vei umple de bucurie. Îți pot confirma asta cei peste 8500 de oameni de bine care au făcut deja fundraising până acum prin Galantom.

Ce e de facut?

  1. Găsește cauza în care crezi și pe care vrei să o susții.
  2. Creează o pagină de fundraising pe Galantom sau contactează organizația pentru a-ți pregăti ei pagina (pentru Dăruiește ziua ta iți poți crea singur pagina de fundraising, iar pentru celelalte tipuri de provocări, te ajută reprezentanții organizațiilor sau noi).
  3. Încurajează-ți prietenii să te susțină cu donații, folosind mijloacele de comunicare online.

1. Dăruiește ziua ta

Te gândești cu tristețe că va veni ziua ta și vei fi nevoit să o petreci acasă, fără să ai prietenii aproape, așa cum îi șade bine unui om Galantom? Avem o propunere  pentru tine, Dăruiește-ți ziua de naștere pe ziuata.galantom.ro.

Principiul e simplu: de ziua ta, în loc să primești cadouri, îți îndemni prietenii să doneze banii pe care i-ar fi cheltuit pentru daruri către o cauză pe care o susțineți împreună.

În felul acesta, poți transforma aniversarea ta, dintr-o zi de stat acasă, într-un moment în care împarți bucuria de a face bine cu prietenii și cu cei care au nevoie de ajutor. Nu vei mai fi singur, ci împreună cu prietenii. Vă puteți întâlni într-un video calll să beți o bere, să sărbătoriți și să vă bucurați împreună că ați putut contribui la starea de bine ai celor din jur, în zilele complicate prin care trecem.

2. Dăruiește alte zile speciale din viața ta: nunta sau botezul

Sunt și alte zile speciale din viața ta pe care le poți dărui, precum nunta sau botezul, mai ales în contextul în care petrecerile sunt restricționate pentru o vreme.

Ocazia este una și mai fericită, dar principiul rămâne același cu cel de la Dăruiește ziua ta. La nuntă, sau la botez, în loc să îți ofere cadouri sau bani, apropiații fac donații pe pagina ta de fundraising de pe Galantom.

Așa cum au făcut Ruxandra și Filip sau cum a făcut micul Horică.

Nimic nu e mai frumos decât să împarți din bucuria ta cu cei care au nevoie de ajutor!

3. Provocarea sportivă de acasă

Mulți dintre noi suntem oameni activi, pasionați de sport și mișcare, iar faptul că nu ne putem continua rutina antrenamentului, ne nelinișteste un pic.

În ultimele zile, am văzut o mulțime de filmulețe cu oameni care au descoperit diferite moduri de a se menține în formă între patru pereți și ne-am amuzat teribil de creativitatea lor.  

Chiar dacă evenimentele sportive, atât cele de amatori, cât și cele pentru profesioniști, au fost anulate, îți poți propune un challenge personal care să te ajute să îți păstrezi rutina zilnică de antrenamente, în casă. Mai mult, poți da startul unei provocări online cu prietenii. Care dintre voi a alergat mai mulți kilometri pe banda de alergat? Care a pedalat mai repede pe bicicletă? Cine a făcut cele mai multe flotări? Sau orice altă idee care îți trece prin minte. 

Cum? Nu ai bandă de alergare? Ai gresie în bucătarie? Da? Și ai și puțin detergent de vase? OK! Atunci ai și bandă de alergare :).

Pune challenge-ul tău sportiv de acasă în slujba unei cauze caritabile și încurajează-ți prietenii să doneze ca să ai motivație și zvâc în plus să îți duci provocarea la capăt! Scrie-ne despre ideea ta, ce proiect de pe Galantom ai ales să susții, noi adăugăm provocarea pe Galantom și apoi îți poți crea o pagină de fundarising pe sportiv.galantom.ro.

Dacă ai deja o pagina de fundraising deschisă pe Galantom pentru un eveniment sportiv care s-a anulat sau reprogramat, nu o lăsa baltă. Continuă-ți provocarea de acasă și strânge în continuare fonduri!

4. Dăruiește-ți talentul sau pasiunea

Cu toții avem un talent, o pasiune, niște competențe sau cunoștințe pe care am putea să le împărtășim cu ceilalți.

Ai o formație, faci stand-up comedy, ești actor sau pur și simplu îți place să cânți la chitară în timpul liber? Ai putea ține concerte și reprezentații online.

Ești trainer, psiholog, coach sau ești bun într-un anume domeniu (social media, design interior, marketing, public speaking, filosofie aplicată, croitorie, crafting de bijuterii, robotică, scriere creativa, parenting etc.) poți să ții webinarii, lecții, sesiuni online pentru cei interesați.

În felul acesta creezi conținut de calitate online, le oferi celor care te urmăresc variante utile de a-și petrece timpul acasă și împreună veți susține o cauză socială. 

Cum? Alegi o cauză de pe Galantom, le scrii să te ajute să îți creezi pagina de fundraising pe platformă pentru provocarea aleasă de tine, pregătești și susții webinarul pro bono, iar cei care participă, pot dona către cauza aleasă de tine.

Așa cum a făcut și Tiberiu Popovic care a ținut workshop-ul React pe teme de programare, doar că online:

5. 30 Day Smoke Free Challenge

Acesta e momentul să te lași de fumat. Și contextul te ajută: stai mai mult în casă, nu mai ieși în oraș cu prietenii și mai pui ceva bani deoparte pentru zilele dificile care vor veni. 

Așa că, îți propunem să încerci să renunți la fumat 30 de zile și să susții o cauză socială. Înlocuiește viciul cu empatia.

Cum? Alegi o cauză care are nevoie de sprijin de pe Galantom, iei legătura cu reprezentantul organizației care te va ajuta să îți creezi pagina de fundraising sau ne scrii nouă. Dacă vrei, poți să donezi chiar tu o parte din banii pe care i-ai da pe țigări. Îți încurajezi prietenii să te susțină donând pe pagina ta de fundraising.

Susținerea prietenilor îți va crește motivația să duci provocarea până la capăt. Un lucru e cert, la finalul celor 30 de zile vei avea niște plămâni mai liberi și vei fi ajutat niște oameni să-și ducă misiunea mai departe. 

6. 30 Day Fundraising Challenge

Nu alergi, nu fumezi și ziua ta este tocmai în decembrie? Nu ai neapărat o idee de provocare pe care ai putea să o faci acum, dar vrei să ajuți?

Alege provocarea 30 Day Fundraising Challenge. Mai exact, îți pui un target de sumă de bani pe care îți dorești să o strângi. Ai 30 de zile să îi activezi pe toți din cercul tău social să doneze, astfel ca împreună să strângeți suma de care e nevoie pentru a susține un proiect social.

7. Shave to Save

Inspirați de Andrey Baydin și de alte organizații care fac asta de ceva timp în UK și în lume, am introdus și noi pe Galantom provocarea de fundraising Shave to save

Provocare constă în ați tunde părul la zero pentru a empatiza cu bolnavii de cancer și a atrage atenția asupra greutăților cu care ei se confruntă în lupta cu aceasta boală pentru care nu s-a descoperit un leac.

Poate vei arata mai caraghios, dar prietenii vor înțelege ce vrei sa spui prin shave to save. Nu strică să încerci un look nou, ca să mai ieși din monotonia cauzată de statul în casa :).

Binele invinge!

Suntem siguri că și tu ai idei, poate, mai creative decât ale noastre. Așa că, așteptăm  propunerile tale.

Poate cele mai importante calități ale oamenilor sunt puterea de a iubi, de a împărtăși cu ceilalți binele și puterea de a se adapta. Ține foarte mult de noi să trecem împreună mai repede peste această perioadă și să atenuăm cât mai mult posibil urmările. Ține de cum ne implicăm, de cum reușim să rescriem povestea din mers, chiar în timp ce o trăim. Putem face asta fiecare dintre noi, cu gesturi mici de bine, rămânând responsabili și solidari până la capăt și după.

About Author

Andrei Chirtoc