Pentru sanatatea dumneavoastra sufleteasca, daruiti-va ziua de nastere cel putin o data pe an :). Silviu a facut asta doi ani la rand si iata efectele:

....

Primul contact cu stransul de fonduri l-am avut in 2014, atunci cand am alergat o cursa de 10km si am strans fonduri pentru cauza aleasa. Mi-a placut foarte mult experienta, iar acum sunt la a 6-a campanie de strangere de fonduri, pe parcurs invatand foarte multe lucruri despre acest subiect.

Cu Fundatia Fara am intrat in contact in 2017, pe atunci locuiam in Marea Britanie si pentru una dintre campaniile de strangere de fonduri am vrut sa am alaturi o fundatie care avea vizibilitate in UK (Fundatia FARA fiind la origine o fundatie din Marea Britanie), dar ale carei proiecte se deruleaza in Romania. De atunci am ramas in stransa legatura cu organizatia care face o treaba extraordinara pentru copiii si tinerii din Romania si ma bucur sa fiu din nou alaturi de Centrul Rafael al fundatiei. Acest centru ofera recuperare gratuita copiilor cu dizabilitati din Bucuresti si Judetul Ilfov.

Inchipuiti-va ca unele lucruri pe care noi le luam de bune cum ar fi sa iesim sa socializam cu prietenii, sa iesim cu bicicleta in parc, chiar si mersul pe jos, pentru unii copii pot fi o provocare sau lucruri pe care nu vor ajunge sa le faca niciodata fara ajutor extern. Acest lucru m-a determinat sa iau atitudine si, daca imi pot darui putin din timpul pe care il am convingand alti oameni sa sdoneze bani care ar putea sa le faca in vreun fel viata mai usoara acestor copii, de ce sa nu o fac? De multe ori astfel de lucruri mici pot face diferenta in viata noastra si a celor din jur. Daca te gandesti, fundraising-ul este un fenomen foarte simplu la baza. Iti alegi o cauza de care te simti apropiat, apoi iti convingi apropiatii (si nu numai!) sa faca o mica donatie pentru cauza ta. In cele mai multe cazuri donatia chiar nu face nicio diferenta pentru buzunarul celui care doneaza, insa, stranse la olalta, mai multe donatii pot face o diferenta foarte mare pentru cauza care le primeste.

Anul trecut mi-am donat pentru prima oara ziua prin platforma Galantom si pot spune ca a fost o experienta minunata. La fel ca majoritatea oamenilor, de-a lungul timpului, am primit de ziua mea cadouri care mi-au placut, dar si cadouri care m-au incantat mai putin si care au ajuns sa stea pe un raft pana cand, eventual, au fost date mai departe. Si atunci, m-am hotarat, in sfarsit, sa imi donez ziua, iar platforma Galantom o mai vazusem pe la niste prieteni pe Facebook. Procesul a fost destul de simplu anul trecut deoarece am implicat doar persoanele care au participat la petrecerea de ziua mea si membri ai familiei. Am avut surpriza placuta sa constat ca oamenii au donat in general sume mai mari in bani decat ar fi cheltuit pe cadoul de ziua mea. Avand in vedere ca nici nu a mai trebuit sa petreaca timp prin magazine cautand ceva ce mi-ar placea si ca eu am primit pana la urma numai cadouri care mi-au placut (donatiile), cred ca a fost o situatie win-win.

Considerand experienta de anul trecut un succes, am hotarat sa o repet si anul acesta, insa, sa fac ceva mai de amploare. Fiind pasionat de mersul pe bicicleta si vrand de multa vreme sa fac drumul Bucuresti – Constanta pe doua roti intr-o singura zi, acum am considerat momentul potrivit sa gasesc o “scuza” pentru a face acest lucru. Legand-o de acest eveniment de strangere de fonduri, pe de o parte am o provocare in spate prin care imi pot sustine cauza mai puternic, si, pe de alta parte ma pot motiva si pe mine mai mult in timpul cursei care o sa insumeze aproximativ 270km.

Suportul pana acum a fost fantastic, am primit deja o gramada de donatii, inclusiv de la persoane de la care nu ma asteptam neaparat. Secretul sta, dupa parerea mea, in a iti invinge teama de a aborda individual oameni pentru a le cere o donatie – cei mai multi chiar apreciaza ceea ce faci mai ales ca nu ceri bani pentru tine ci pentru cineva care are nevoie de ei cu adevarat. Pentru mine, cele mai multe donatii au venit prin abordarea directa a unor oameni carora le-am explicat putin mai amanuntit ceea ce fac. Fiind deja la a 6-a experienta de fundraising, am niste oameni care sunt alaturi de mine la fiecare astfel de campanie si care doneaza de fiecare data (lucru pe care il apreciez enorm), dar, de asemenea, mai sunt si surprizele placute de la oameni care nu m-as astepta sa doneze. In perioada aceasta, am scris mesaje/emailuri/am vorbit personal cu colegi de generala, liceu, facultate, prieteni, familie, prieteni de-ai parintilor, grupuri de Facebook de pasionati de bicicleta si lista poate continua. Cu cat abordezi mai multi oameni, cu atat creste sansa de a primi donatii.

Cred ca, odata ce iti invingi aceasta teama de a “cere”, lucrurile devin usoare, iar faptul ca m-am lovit si uneori de refuzuri sau ignorari (desi foarte putine, recunosc) poate fi considerat parte din procesul de invatare. Un alt secret sta in a stii cui si cum sa ceri, sunt anumite persoane carora poate nu le-as scrie :).

Un alt mod eficient de a strange bani este prin organizarea de mici evenimenite sau prin a iti oferi un pic de timp ajutand pe cineva cu ceva si cerand inschimb o donatie. La aceasta campanie nu am avut timpul necesar sa organizez asa ceva, insa, cateva exemple de lucruri pe care le-am organizat in trecut sunt:

  • “mini petrecere” cu clatite la mine acasa, unde am facut clatite si i-am rugat pe invitati sa faca o donatie pentru cauza mea
  • Adusul unor dulciuri “de casa” la serviciu si cerutul unei mici donatii de la colegi in schimbul acestor dulcuri
  • Odata am taiat iarba in gradina unei cunostinte si am fost “rasplatit” printr-o donatie pentru cauza mea

Un alt lucru foarte important intr-o campanie de strangere de fonduri este perseverenta, mai ales cand te adresezi unui grup mai mare de oameni. Daca abordezi pe cineva individual, va fi oarecum nevoit sa iti raspunda, dar, in cazul in care le scrii, sa zicem, tuturor colegilor din firma, este foarte comun ca multi oameni sa nu ia in seama email-ul, ori sa amane donatia si apoi sa uite. Un caz concret, cand am strans fonduri anterior si am trimis email catre toti oamenii din compania in care lucrez: la primul email trimis nu am primit niciun raspuns/donatie (desi, emailul fusese trimis catre un grup de cateva sute de oameni). Intre timp, am apucat sa le mai povestesc catorva colegi in particular ceea ce fac, iar, ulterior, am mai trimis inca doua email-uri catre acelasi grup (la cateva saptamani distanta) si de fiecare data s-a “lasat” cu donatii.

Ii provoc si incurajez pe toti oamenii sa isi doneze ziua de nastere. Este o experienta foarte interesanta, iar pe mine unul m-a schimbat in bine din multe puncte de vedere. M-a facut sa  realizez cat sunt de norocos pentru lucrurile pe care le am si cat de usor este sa imi ofer din timpul personal pentru a ii ajuta pe altii. Cadourile au ajuns la cei care au nevoie de ele cu adevarat, iar, daca vei face acest lucru vei fi un ambasador pentru cei care au fost alaturi de tine si cine stie, poate anul urmator vor face si ei ceva similar.

Mai multe despre cum poti sa iti daruiesti ziua de nastere pe
galantom.ro/daruiesteziuata/.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.