Anul acesta, platforma Galantom împlinește 10 ani și noi răsfoim amintiri, cu bucuria și recunoștința de a fi fost martori la tot binele generat de oamenii care mișcă munți de bine-n România. Continuăm să sărbătorim generozitatea și inimile mari și vă mulțumim vouă, tuturor celor implicați în povestea Galantom, așa cum a fost ea până acum dar și așa cum o vom construi, de-acum încolo.
Dacă ai folosit de-a lungul timpului platforma noastră pentru a susține o cauză în care crezi, nu uita că ne poți acorda sprijinul tău, pentru a putea duce povestea mai departe, încă 10 ani de-acum încolo.
Cum a început povestea Galantom?
Acum 10 ani, echipa de fondatori Galantom a realizat că multor oameni de bine din România le-ar prinde bine un instrument de fundraising digital, care să asigure, pe de o parte, securitatea și simplitatea donațiilor și să ofere, pe de altă parte, inspirație pentru fapte bune, prin instrumente creative de fundraising.
Și fiindcă știam, din propria noastră experiență de implicare în ONG-uri, cât de important e să ai instrumente pe care te poți baza (și inspirație, pe care să o poți transforma în motivație personală), ne-am pus în slujba oamenilor de bine și am construit noi această platformă. Știam că generozitatea e în fiecare dintre noi și că în multe cazuri, e nevoie doar de un imbold pentru a o aduce la suprafață.
2013
Nu am pornit încet la drum, în 2013, ci am luat-o la fugă, de-a dreptul. Asta și pentru că primul eveniment mare din platforma Galantom a fost un maraton. Gabriel Solomon, co-fondator al platformei, a fost printre alergătorii fundraiseri și alături de alți 5 prieteni, a doborât recordul mondial de timp pentru 6 alergători care termină un maraton împreună, legați cu o coardă.
La primul maraton mare (Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon), echipa noastră a fost de 39 de fundraiseri alergători, care au strâns peste 52 000 de lei, pentru 6 cauze diferite.
A fost și anul în care s-a deschis prima pagină de Dăruiește-ți ziua de naștere, instrument Galantom care a și rămas, de-a lungul anilor, în topul preferințelor fundraiserilor creativi din România. Printre primii dintre cei care și-au dăruit ziua pe Galantom a fost László Bodor, din echipa de inițiatori ai platformei, care strânge astfel fondurile necesare pentru un nou aparat auditiv pentru Gabi, un băiețel de 10 ani, pacient al HOSPICE, Casa Speranței.
2014
Un an mai târziu, am împlinit 5000 de donații făcute prin platformă. Am avut primii Moș Crăciun Galantomi, și primele pagini construite printr-un instrument prin care-ți puteai dărui pasiunea și talentul.
Este și anul în care Gabriel Solomon, din echipa de inițiatori ai platformei, și-a dăruit nunta pe Galantom. Cuplul, pasionat de sport și alergat, și-a denumit evenimentul de pe platformă Go lifetime Ultramarathon Party iar strigarea darului a avut loc pe Galantom.
2015
La doi ani de la lansare, treceam de 1 milion de lei strânși prin platformă, pentru cauzele caritabile, la peste 90 de organizații și la peste 13,200 de donații. Scriam atunci că numărul de oameni care au strâns fonduri voluntar, pentru cauza în care credeau, se triplase în decursul unui an. Simțeam că suntem pe drumul cel bun și vedeam deja primele cifre impresionante și primele campanii mari pe Galantom.ro.
Fiindcă țineam la calitatea platformei de a oferi inspirație pentru oamenii de bine, este anul în care am făcut prima campanie care a generat mai târziu instrumentul Obicei Galantom. Andrei Chirtoc, parte din echipa de inițiatori ai Galantom, s-a lăsat de fumat și a strâns cu această ocazie fonduri pentru o fetiță care avea nevoie de o intervenție chirurgicală.
Un fost coleg din gimnaziu îi susține demersul, cu o sumă consistentă, deși nu mai vorbiseră din clasa a 8-a. A fost un moment emoționant și impresionant, rămas în memoria echipei ca o dovadă de necontestat că efectele unei fapte bune ajung să depășească mult mai multe limite decât ne imaginăm.
2016
În doar trei ani de la lansare, platforma noastră atingea noi praguri. Treceam de 3 milioane de lei ca sumă totală strânsă în campanii, numărul de donații aproape se dublase și trecea de 25,000. Încheiam anul cu 2562 de pagini de fundraising deschise în 2016.
Tot atunci am început o serie de întâlniri periodice în București, pe care le-am numit “Sharing the good work”, dedicate organizațiilor partenere, prin care să ne cunoaștem mai bine și să împărtășim bune practici, realizări și să descoperim care sunt provocările întâmpinate în fundraising. Totul, pentru a ne asigura că rămânem în contact cu voi și că putem genera împreună noi idei de instrumente pentru a vă veni în ajutor.
Este și anul în care conștientizăm, din ce în ce mai mult, că misiunea noastră are un ecou puternic în cei din jur. Lucrăm la primul nostru video, alături de The Big Film și suntem martorii unei mobilizări incredibile, aproape copleșitoare, care ne-a confirmat faptul că aveam alături de noi mulți oameni care ne împărtășesc dorința de a genera bine. Prieteni voluntari alături de care aveam o istorie, prieteni noi și fundraiseri de pe platformă se implică pro bono și ne ajută să realizăm primele clipuri care arată lumii întregi misiunea Galantom.
2017
2017 a fost anul în care treceam de 5 milioane de lei donați în campanii, ne apropiam de 40,000 de donații și de 4000 de pagini de fundraising deschise.
Ne concentram în continuare pe evenimentele sportive, fiind și pasiunea noastră, însă începusem să explorăm și alte instrumente de fundraising. Tot în 2017, am început să premiem cei mai activi fundraiseri din platformă (alături de Asociația pentru Relații Comunitare).
Tot în 2017, un fundraiser a dăruit botezul copilului său în beneficiul unei cauze sociale. Andrei Chirtoc, parte din echipa de bază a Galantom, a preluat ideea și a făcut același tip de campanie, doi ani mai târziu.
2018
La finalul anului, trecusem de 7 milioane de lei donați prin platformă, ajunsesem la aproape 60 000 de donații care susținuseră proiectele a 210 organizații. O nouă surpriză frumoasă a anului a fost faptul că depășisem 1 milion de lei strânși prin instrumentul Dăruiește-ți ziua de naștere, care se contura deja ca un instrument foarte popular și la îndemâna oricui.
Este anul în care Laszlo, deja apropiat de cauza vârstnicilor singuri, își dăruiește ziua de naștere pentru un proiect al asociației Niciodată singur, prietenii vârstnicilor.
2019
După o perioadă cu multe provocări pe partea financiară, în 2019 Romanian-American Foundation ni se alătura ca primul partener strategic, oferind o finanțare pe o perioadă de 3 ani. Aceasta ne permitea să începem o nouă etapă în istoria Galantom, având posibilitatea să investim mai mult în dezvoltarea echipei, comunicare, atragerea de noi organizații și dezvoltarea unor noi funcționalități pentru platformă.
Apăreau primele pagini de fundraising pentru instrumentul Chef Galantom, prin care orice om de bine putea organiza o masă comunitară, o cină cu prietenii sau putea găti o prăjitură pentru colegii de birou, pentru a strânge donații care să meargă către o cauză socială.
Este și anul în care ne impresionează o idee venită din comunitate. Un grup de elevi de gimnaziu din Galați își dăruiește banchetul de clasa a 8-a pentru bucuria copiilor din Fundația Inimă de Copil. Campania lor depășește targetul și se bucură de sprijinul celor apropiați, dar și de donații de la oameni de bine impresionați de ideea lor.
A fost primul an în care am ieșit din București cu atelierele “Sharing the good work”, așa s-a născut ideea caravanei de workshop-uri despre instrumente de fundraising, în care ne-am unit forțele cu prietenii de la TechSoup și ARC.
La final de 2019, platforma depășea 10 milioane de lei în donații către organizații neguvernamentale din România.
2020
Un prim an de pandemie, pe care l-am întâmpinat copleșiți de solidaritatea oamenilor de bine din România și de dorința de a face bine a comunității noastre. Am lansat provocarea sportivă de acasă și ne-am reorganizat, în funcție de limitările pandemiei. Noul instrument, potrivit contextului dificil prin care treceam, cu toții, a strâns 84 de fundraiseri, care au strâns 1313 donații pentru 24 de cauze sociale și o sumă totală de 128,709.
Am depășit 100,000 de donații de la lansare și 10,000 de pagini. Am trecut de 15 milioane de lei donați prin platformă și am depășit pragul de 5 milioane de lei donați într-un singur an prin Galantom, fiind cel mai bun an din totdeauna din acest punct de vedere, dar și 2 milioane de lei strânși prin instrumentul Dăruiește-ți ziua de naștere, într-un singur an.
Tot în 2020, am lansat campania Ziua ta rescrie povestea, cu ajutorul prietenilor de la Jam Session și de la Conan PR și am fost premiați la Internetics și Gala PR Award, premii care ne onorează și ne fac să ne simțim recunoscători pentru tot ce am reușit să facem împreună cu întreaga comunitate Galantom.
Tot în 2020, ne-am bucurat să vedem prima pagină de fundraising care a avut peste 1000 de donații, și vedem uimitor de repede și la prima pagină de fundraising care a avut peste 2000 de donații. Codin Maticiuc își dăruiește ziua de naștere pentru Fundația Metropolis și deși platforma noastră e perfect acordată și la volume mari de trafic, se blochează datorită oamenilor de bine care vor să îl susțină pe Codin.
2021
Anul în care am depășit 400 de organizații înscrise, în total, pe Galantom și am depășit suma de 20 de milioane de lei, sumă totală donată prin platformă.
Este anul în care ne vine ideea de a sărbători oamenii generoși, cu povești extraordinare, prin intermediul proiectului Portret de Galantom. Am documentat zeci de astfel de povești și le-am scos la suprafață, pentru a inspira oamenii de bine și pentru a le oferi un nou imbold și un nou tip de inspirație pentru a se implica.
Primim finanțare de la ING, care ne ajută să dezvoltăm instrumente noi.
Este și anul în care ne schimbăm viziunea, trecem de la o platformă peer-2-peer spre o platformă de soluții integrate pentru donații digitale. Primul pas este să lansăm soluția Galantom Form, care pune la dispoziție organizațiilor un formular ce poate fi inserat în orice site, fără nevoia implicării unui programator.
2022
La finalul anului 2022, ne bucuram de cea mai mare donație online de pe platformă (33,000 de lei) și de faptul că depășisem 15,000 de pagini de fundraising.
Este anul în care vedem, din nou, cât de mult impact poate avea generozitatea. David Popovici își dăruiește casca și ochelarii de înot pentru o casă pentru vicecampioana mondială la canotaj, Florentina Filipovici și reușește să strângă aproape 3000 de donații.
Tot 2022 a fost anul în care am avut primele pagini de fundraising create prin Mărțișor Galantom (instrumentul prin care oamenii de bine își pot dărui cadourile de 1 și 8 martie către cauzele sociale pe care vor să le susțină) și am unit toate provocările de fundraising legate de zilele speciale ce pot fi puse-n slujba cauzelor sociale, pe dar.galantom.ro.
Fiindcă ideea Portret de Galantom a avut un impact atât de frumos, este anul în care pornim caravana Galantom (pentru a sărbători Giving Tuesday) și fotografiem oamenii de bine din București, Cluj-Napoca și Alba-Iulia.
Se dezvoltă primul prototip de Galantom POS care oferă organizațiilor posibilitatea să strângă donații fizice. Soluția este testată în 2023, alături de 10 organizații și va fi disponibilă începând cu 2024.
2023
2023 a fost, pentru noi, un an plin. Am lucrat intens la instrumente noi și am ținut ateliere în mai multe orașe din țară, parte din seria Sharing the Good Work, în care, alături de TechSoup și fundațiile comunitare locale, am povestit reprezentanților ONG-urilor despre instrumentele de fundraising pe care le au la dispoziție.
Amintirea cea mai prețioasă din acest an, pe care o luăm cu noi să ne inspire și să ne aducă aminte de oamenii excepționali pe care-i avem în comunitate, este evenimentul aniversar Galantom, la care ne-am bucurat să ne revedem cu mulți dintre cei care ne-au fost alături în cei 10 ani de Galantom.
La eveniment, am povestit cu prieteni noi și vechi, ne-am amintit de toate campaniile faine la care am fost martori în ultimii ani și ne-am emoționat la documentarul Faces Of Autism, episodul pilot “David. Drumul către ceilalți”, care ne-a adus aminte cât de grele sunt luptele unora dintre noi, dar și câtă speranță exista atunci când ne implicam cu toții.
Mulțumirile noastre merg in primul rând către Cinema City Romania, care ne-a găzduit evenimentul aniversar; către ING Romania și Romanian-American Foundation, care ne-au susținut și datorită cărora Galantom s-a dezvoltat mai repede în ultimii ani.
Mulțumiri lui Cristian Șuțu (Foto Union) pentru portretele galantomilor noștri, lui Razvan Tautu pentru branding-ul campaniei de 10 ani, echipei Creative Broadcast, care ne-a ajutat cu materialele video, lui Alex Domnisoru, care a imortalizat cadrele din acest album dar și AQUA Carpatica și Pepsi România, care ne-au oferit apa și băuturile răcoritoare la eveniment.
Parteneri de comunicare: Conan PR și Jam Session Agency.
Galantom.ro este platforma de fundraising peer to peer care ajută oamenii de bine din România să strângă fonduri pentru proiectele ONG-urilor care aduc schimbare în comunitate. Anul acesta împlinim 10 ani și te invităm să ne susții, să putem face și următorii 10 ani despre generozitate: detalii aici.
Îți punem la dispoziție, pe Galantom.ro, instrumentele de care ai nevoie, pentru a-ți aduce contribuția, prin strângere de donații, la o cauză pe care dorești să o sprijini. Dăruiește-ți ziua de naștere, adoptă o provocare sportivă sau un obicei bun, totul pentru a strânge fonduri pentru un ONG ales de tine! Galantom.ro este un proiect non profit al Asociației OneKind, a cărei misiune este să îi inspire pe oameni să fie generoși, creând instrumente și contexte în care aceștia să își pună în valoare generozitatea.
Sustine Galantom
Platforma Galantom împlinește 10 ani!
În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.
Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!