Portret aniversar de Galantom #10anidegenerozitate – Sebastian Ghioca: pompierul care a alergat pe conturul României 

Galantom Sebastian Ghioca
....

Sărbătorim 10 ani de Galantom iar în toți acești ani am fost inspirați de generozitatea oamenilor de bine din România și de poveștile lor, multe extraordinare. Le ducem cu noi, mai departe, în povestea Galantom și ți le prezentăm în seria de interviuri Portret aniversar de Galantom #10anidegenerozitate.

„Sunt tată de 3 băieți și de curând și proaspăt tătic al unei fetițe. Sunt pompier de profesie, dar în primul rând sunt acel om a cărui inimă s-a lipit  tare de tot de copiii de la CID.” – așa își începe Sebastian descrierea pe una dintre cele 13 pagini personale de fundraiser. De mai bine de 6 ani își dedică fiecare competiție, acțiune și eveniment copiilor cu boli cronice neurologice, beneficiari ai fundației Copii în dificultate. A pedalat pe conturul României, a alergat la semimaratoane, și-a dăruit ziua de naștere și a organizat evenimente sportive caritabile mereu cu gândul la cei mai puțini norocoși. 

Sperăm ca povestea lui Sebi să te inspire și pe tine:

  1. Ce te motivează pe tine să fii generos? A existat o persoană care te-a inspirat la un moment dat în acest sens?

La sfârșitul anului 2013, eram cu cineva foarte apropiat, la un control medical la Spitalul Fundeni, acolo, dacă nu mă înșel la etajul 1, era un salon de copii, după culoarea pielii și fără par , sub tratament împotriva cancerului. În salon erau prezenți 3 voluntari, îmbrăcați în personaje Disney, lucru aflat ulterior , din zona asiatică , care veneau în salon, pentru a mai smulge un zâmbet copiilor aflați în tratament. În momentul acela, mi-a venit întrebarea , firească pentru mine: cum să vină un voluntar din altă țară, continent, altă cultură să facă lucrul acesta pentru copiii noștri ?! 

De acolo a pornit tot ce avea să vină, am organizat câteva evenimente pe plan local, după care i-am întâlnit pe cei de la fundație. Am participat la un maraton în Brașov, acolo l-am întâlnit pe Robert Cadar, am făcut împreună încălzirea înainte de start, ce pot să va spun este că am rezonat imediat, lucrurile pe care le facem unesc niște punți uriașe între oameni.

De multe ori, noi oamenii din ziua de azi, avem nevoie de senzaţional, de poveşti uimitoare care să ne justifice acţiunile, gândurile, faptele. Ne aşteptăm ca totul să fie la superlativ pentru a putea accepta cu adevărat un firesc. Mulţi îmi pun întrebarea “DE CE?” De ce aleg să alerg, să pedalez pentru aceşti copii? Răspunsul meu este foarte simplu, pentru că aşa este firesc pentru mine. Nu este nimic senzaţional sau extraordinar în ceea ce fac. Pentru mine este firesc să alerg, să pedalez. Pentru că îmi place, pentru că îmi bucură inima şi îmi încarcă sufletul. Şi la fel de firesc pentru mine este să  faci bine atunci când îţi stă în putere. Iar mie îmi stă în putere să îi ajut pe aceşti copii. Îmi doresc ca acest firesc să devină senzaţionalul din lume.

2. Ce te-a făcut să rezonezi cu cauzele Fundației Copii în Dificultate?

A fost suficientă o privire. Privirea copiilor din căsuţa CID. Şi din acel moment inima mea a rămas în acel loc cu promisiunea de a le fi mereu aproape. Poate, pentru că am simţit că eu îmi doresc să fiu unul din acei oameni care vrea să le spună că nu sunt singuri, deşi aceşti copii au fost abandonaţi şi viaţa nu a fost prea darnică cu ei.

Izolarea m-a învăţat multe, foarte multe. M-a învăţat ce înseamnă să fii părinte. M-a învăţat ce înseamnă să protejezi pe cineva. M-a învăţat ce important este ajutorul, cât de mic, oferit celui de lângă tine. M-a învăţat ce înseamnă să răspunzi la speranţa reprezentată de o mână întinsă către tine. M-a învăţat că haina pe care o port la serviciu are o putere mai mare decât puteam vreodată crede.

Aşa că am decis să ajut şi mai mult copiii, de care m-am ataşat fără speranţă, de la fundaţia Copii în Dificultate.

3. Care a fost cea mai mare provocare întâmpinată pe parcursul unei campanii/curse și ce te-a motivat să nu renunți? Dar cea mai mare bucurie?

În conturul României am avut arsuri pe corp de la soare, am îndurat furtuni și ploaie dar cea mai dificilă cursă a fost Everesting, – Transfăgărăşan, unde am fost nevoit să pedalez printre urși, a trebuit să trec pe lângă aceștia de 7 ori în urcare și coborâre.

Încurajările și cuvintele fiecăruia, plus cauza pe care o susțin este ceea ce mă ajută să merg mai departe și îmi oferă energia de care am nevoie ca să termin fiecare provocare.

Cea mai frumoasă cursă a fost în Grecia, unde am văzut peisaje spectaculoase și m-am bucurat de timpul petrecut cu amicii mei, noi care facem lucrurile acestea, într-un fel sau altul ni le îndeplinim, faptul că putem pune „umărul” la un mâine mai bun este parte din noi, adevărată provocare este pentru cei mici.

Pentru noi, bucuria este foarte scurtă, de multe ori, după ture epuizante, aproape că nici nu mai știm să o facem, este multă muncă și pasiune. “Întotdeauna am căutat provocări, încercări care mi-au pus la încercare fizicul şi psihicul. Mi-am stabilit target-uri care iniţial păreau de domeniul SF, dar care m-au ajutat să mă organizez, coordonez, programez şi în final să mă autodepăşesc. E greu de exprimat de multe ori în cuvinte ceea ce simţim când facem asta. Este plăcerea de a depăşi obstacole, greutăţi împreună cu colegii de suferinţă. E plăcerea de a te bucura de libertatea pe care ţi-o conferă astfel de ture. E vorba despre fericire, bucurie, îndârjire, suferinţă, umilinţă, de lacrimi, de râsete, toate comprimate într-o singură zi.”

4. Cum ai convinge o persoană să înceapă să se implice în strângerea de fonduri pentru o cauză prin Galantom? 

Toţi putem să facem asta, doar că trebuie să căutăm în noi resursele de care avem nevoie.

5. De ce consideri că este important să fim generoși?

Pentru că fiecare gest contează, indiferent de cât de mic sau mare este acesta. Este incredibil de frumos să poți oferi și să nu aștepți să și se întoarcă ceva.

Galantom.ro este platforma de fundraising peer to peer care ajută oamenii de bine din România să strângă fonduri pentru proiectele ONG-urilor care aduc schimbare în comunitate. Anul acesta împlinim 10 ani și te invităm să ne susții, să putem face și următorii 10 ani despre generozitate: detalii aici.

Îți punem la dispoziție, pe Galantom.ro, instrumentele de care ai nevoie, pentru a-ți aduce contribuția, prin strângere de donații, la o cauză pe care dorești să o sprijini. Dăruiește-ți ziua de naștere, adoptă o provocare sportivă sau un obicei bun, totul pentru a strânge fonduri pentru un ONG ales de tine! Galantom.ro este un proiect non profit al Asociației OneKind, a cărei misiune este să îi inspire pe oameni să fie generoși, creând instrumente și contexte în care aceștia să își pună în valoare generozitatea.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.