“Bystander effect” sau efectul trecătorului nepăsător

....

Numit bystander effect (efectul trecătorului nepăsător) în psihologia socială, acest fenomen denumește acea situație în care participanții unui grup nu intervin, chiar dacă sunt martori, într-o situație de criză. Află ce este difuzarea responsabilității, citește despre cum putem inversa acest fenomen al nepăsării și inspiră-te din acțiunile pe care le avem cu toții la dispoziție pentru a produce o schimbare în bine, la nivel personal, dar și pentru a construi o cultură a intervenției active.

Ce este “bystander effect”?

În psihologie, efectul trecătorului indiferent (sau bystander effect) reprezintă un fenomen în care avem tendința de a nu acorda ajutor, de a nu ne implica într-o situație de criză, atunci când suntem în prezența altor oameni. Difuzarea responsabilității ar fi, conform studiilor în psihologia socială, principalul motiv.

Pe scurt, nu ne implicăm fiindcă avem tendința de a-i considera pe cei din jur mai responsabili decât noi, ceea ce duce la un nivel de apatie crescut, la nivelul întregului grup. Cu cât mai mare grupul sau comunitatea din care ne percepem a fi parte, cu atât mai slabă e, în teorie, inițiativa de a ne implica la nivel individual, sau de a face primul pas în intervenție. Psihologii John Darley and Bibb Latané, cei care au studiat și au evidențiat acest efect, au observat că în situații în care indivizii erau singuri, se simțeau în mod direct responsabili și aveau tendința de a interveni prompt.

Un alt detaliu important din studiile asupra acestui efect ține de felul în care percepem relațiile cu grupul. Cu cât relațiile cu membrii grupului sunt percepute ca fiind mai apropiate, cu atât grupul va respecta norma socială de ajutorare, adică va interveni și va rezolva situația de criză la care e martor. Cu cât ne simțim mai îndepărtați de cei din jur, cu atât se va contura efectul trecătorului indiferent, în care nu ne simțim responsabili și deci, nu intervenim.

Poate fi inversat acest fenomen al nepăsării?

Cum poți lucra la a anula fenomenul nepăsării în comunitățile din care faci parte? Studiile de psihologie și dezvoltare personală au identificat și câteva mijloace pe care le avem cu toții la dispoziție, pentru a rezolva acest efect, vizibil la nivel de grupuri.

Conștientizează-ți valoarea ca membru al grupului și recunoaște-i și pe ceilalți, pentru ceea ce aduc constructiv în dinamica grupului;

Studiile recente arată că atunci când ne simțim “invizibili” în grupurile și comunitățile din care facem parte, există șanse mai mari să apară acea difuzare a responsabilității, adică să nu ne simțim responsabili pentru buna funcționare a grupului sau a mediului său. Pe de altă parte, atunci când simțim că implicarea noastră are un efect asupra obiectivelor de grup și o putem identifica, fie din proprie inițiativă, fie ca feed-back din exterior, ne câștigăm și o parte de responsabilitate asupra dinamicii de grup și astfel, vom reacționa constructiv și într-o situație de criză.

Îndreaptă-ți atenția către faptele bune din jurul tău

A depune un efort spre a vedea și a conștientiza binele din jurul tău poate avea beneficii mai mari decât crezi. În primul rând, a-i regăsi în apropierea ta pe acei oameni care generează bine în jurul tău poate contura o nouă trăsătură a comunității apropiate. 

Ai grijă de tine;

Chiar dacă poate părea contra-intuitiv, se pare că atunci când ne simțim bine în pielea noastră, suntem relaxați și mulțumiți cu ceea ce trăim, la nivel personal, suntem mult mai înclinați să oferim sprijin celor din jur. Efectul, denumit și “feel good, do good” oferă indicii despre disponibilitatea de a ne îndrepta atenția asupra nevoilor celor din jur după ce ne-am ocupat de propria stare și propriile nevoi emoționale.

Găsește-ți instrumentele de acțiune;

O altă idee pe care o ai la dispoziție pentru a anula acel “bystander effect” este chiar platforma galantom.ro, construită pentru a-ți pune la dispoziție instrumente prin care poți sprijini cauzele sociale în care crezi. Dacă observi un subiect sau o cauză în care dorești să te implici, informează-te și alege acele acțiuni pe care le poți înfăptui cu ușurință, în limita resurselor de timp sau financiare de care dispui. Nu uita, nu există fapte bune care nu contează! Dacă poți să-ți dăruiești ziua de naștere pentru o cauză socială, fă-o! Dacă ai o oră pe săptămână pe care o poți dedica unui proiect de voluntariat, nu mai sta pe gânduri și caută acel loc în care e nevoie de competențele tale. Citește și articolul nostru despre metode prin care îți poți antrena generozitatea.

Cultivă relații sincere și constructive;

O altă modalitate de a anula acest efect al nepăsării este atenția spre a-ți construi relații constructive și sănătoase. Suntem (și) relațiile pe care le construim, deci un flux cât mai sănătos emoțional te va ajuta atât să ai o stare bună, cât și să contribui, la rândul tău, în mod constructiv, la calitatea dinamicii grupurilor și comunităților din care faci parte.

Cum construim comunități de intervenție activă?

Noi, la Galantom, încurajăm în primul rând activarea cercurilor apropiate. De exemplu, dacă îți dăruiești ziua de naștere, primii care te vor sprijini în demersul tău de a sprijini o cauză socială vor fi prietenii, rudele sau colegii de muncă. În acest mod, nu vei strânge doar fonduri pentru un caz punctual, pe care simți să-l sprijini, ci pe termen lung, vei aduce un exemplu de intervenție constructivă în grupurile din care faci parte, exemplu care ar putea fi preluat, în timp, și de cei din jur. Binele generează bine, și aici stau martori cei peste 18 mii de fundraiseri care s-au implicat până acum pe platforma noastră, care au generat peste 200 de mii de donații.

Galantom.ro este platforma de fundraising peer to peer care ajută oamenii de bine din România să strângă fonduri pentru proiectele ONG-urilor care aduc schimbare în comunitate.

Îți punem la dispoziție, pe Galantom.ro, instrumentele de care ai nevoie, pentru a-ți aduce contribuția, prin strângere de donații, la o cauză pe care dorești să o sprijini. Dăruiește-ți ziua de naștere, adoptă o provocare sportivă sau un obicei bun, totul pentru a strânge fonduri pentru un ONG ales de tine! 

Galantom.ro este un proiect non profit al Asociației OneKind, a cărei misiune este să îi inspire pe oameni să fie generoși, creând instrumente și contexte în care aceștia să își pună în valoare generozitatea.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Tagged with: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.