Noi, la Galantom, definim generozitatea ca fiind acțiunea de a oferi, fără a aștepta absolut nimic în schimb. Actele de generozitate pot fi exprimate sub mai multe forme, acestea nu trebuie să se limiteze doar la cheltuieli financiare și nici nu ar trebui percepute în acest mod. Ajutorul pe care îl putem acorda celor din jurul nostru poate prinde forma timpului petrecut împreună sau a atenției acordate asupra nevoilor pe care persoana în cauză le are în acel moment. Indiferent de cum preferi să-ți manifesti generozitatea, fapta ta bună va construi, chiar și puțin, un bine mai mare.
Cum e definită generozitatea, din punct de vedere psihologic?
Conform psihologilor, generozitatea este un comportament altruist și empatic prin care o persoană își oferă resursele și timpul în sprijinul altor oameni, fără a aștepta ceva în schimb. Această trăsătură umană are un impact pozitiv asupra relațiilor interpersonale și este esențială pentru crearea unei societăți mai bune.
Totuși, care sunt factorii care ne ajută să devenim mai generoși?
Se pare că empatia, capacitatea de a ne pune în locul altor persoane și de a ne conecta cu emoțiile acestora ne face să fim mai dispuși să oferim ajutor. Persoanele empatice au tendința de a fi mai generoase și mai dispuse să ofere ajutor atunci când văd că cineva se confruntă cu o problemă.
În plus, dorința de a-i ajuta pe cei care suferă este motivată și de compasiune. Aceasta ne motivează să fim preocupați de binele celor din jurul nostru și să încercăm să facem ceva pentru a-i ajuta.
Mai mult decât atât, psihologul Erich Fromm susține că “valorile etice și dragostea sunt surse de bunăstare psihologică și o caracteristică a unei persoane sănătoase emoțional” (Oberst, 2005).
Cum îți poți antrena generozitatea?
Generozitatea poate aduce beneficii importante chiar și asupra sănătății noastre mentale și fizice, iar studiile ne arată că oamenii generoși au un sistem imunitar mai puternic și sunt mai puțin susceptibili la afecțiuni precum hipertensiunea arterială. Totodată, actele de generozitate reduc stresul și îmbunătățesc constant starea de spirit.
Așadar, am creat pentru tine o listă de acte de generozitate pe care le poți realiza indiferent de resursele de care dispui, totul pentru ca împreună să creăm o societate mai bună.
O campanie de fundraising pe galantom.ro
Platforma galantom.ro îți oferă posibilitatea de a crea propriile campanii de fundraising, pentru a susține cauzele sau organizațiile care contează pentru tine. Pentru aceasta, trebuie să urmezi pașii de creare a campaniei și să o promovezi în rândul prietenilor, familiei sau colegilor de muncă.
Donează sânge
Donarea de sânge este o faptă generoasă care poate ajuta oamenii aflați în situații de urgență sau care se luptă cu boli grave. Nevoia de sânge din spitalele din România este mare, iar donarea de sânge ar trebui să fie un gest pe care să-l facem cu toții dacă ne încadrăm în criteriile de sănătate.
Pentru a putea dona sânge, trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, o greutate peste 50 de kg și de asemenea, trebuie să nu fi trecut prin intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni și să nu fi urmat tratamente pentru diverse afecțiuni.
Oferă ore din timpul tău pentru o cauză socială, în mod voluntar
Implicarea voluntară în cauze sociale este o modalitate excelentă de a-ți oferi timpul în sprijinul unei cauze care te interesează și de a face o schimbare pozitivă în lume. Există o varietate de cauze în care te poți implica, de la ajutorarea persoanelor nevoiașe și până la protecția mediului înconjurător, în funcție, bineînțeles, de pasiunile și skill-urile tale.
Dacă ești interesat să te implici în susținerea unei cauze sociale, începe prin a descoperi cauza care te pasionează. Apoi, caută ong-uri sau grupuri locale care activează în acest sens și află cum poți să te implici.
Oferă atenție celor din jur
Așa cum am menționat și la început, actele de generozitate îmbracă mai multe forme, printre ele enumerându-se și sprijinul și atenția pe care le poți acorda oamenilor din jurul tău și care pot face o diferență semnificativă în viața celor în cauză.
Adesea cele mai mari acte de generozitate pot fi de fapt cele mai simple gesturi. Un zâmbet oferit unei persoane necunoscute, un cuvânt de încurajare adresat unui prieten într-un moment dificil din viața sa ori un mic gest de ajutor pentru cineva care se confruntă cu o problemă aparent minoră, pot face o diferență semnificativă.
Alege să fii atent la nevoile oamenilor din jurul tău și să-ți aduci contribuția pentru a crea o societate mai bună și pentru a inspira și alte persoane să fie generoase. Fii schimbarea pe care o vrei în lume!
Galantom.ro este platforma de fundraising peer to peer care ajută oamenii de bine din România să strângă fonduri pentru proiectele ONG-urilor care aduc schimbare în comunitate.
Îți punem la dispoziție, pe Galantom.ro, toate instrumentele de care ai nevoie, pentru a-ți aduce contribuția, prin strângere de donații, la o cauză pe care dorești să o sprijini. Dăruiește-ți ziua de naștere, adoptă o provocare sportivă sau un obicei bun, totul pentru a strânge fonduri pentru un ONG ales de tine!
Galantom.ro este un proiect non profit al Asociației OneKind, a carei misiune este să îi inspire pe oameni să fie generoși, creând instrumente și contexte în care aceștia să își pună în valoare generozitatea.
Sustine Galantom
Platforma Galantom împlinește 10 ani!
În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.
Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!
1 Comment