De ce merită să fim generoși unii cu alții – podcast Mind Architect

galantom la mind architect
....

La invitația lui Paul Olteanu, am fost prezenți în podcast-ul MindArchitect, unde am povestit despre generozitate și impactul acesteia asupra celor care primesc sprijin, dar și asupra celor care ajută. László Bodor, co-fondator Galantom, împreună cu Andrei Roșu, sportiv de performanță și primul fundraiser al platformei noastre, au vorbit despre ce înseamnă implicarea într-o cauză în care crezi și cât de important este sprijinul oferit celor care au nevoie de ajutor.

Dornic să facă o schimbare în lume, László Bodor a făcut  voluntariat la HOSPICE Casa Speranței, locul care i-a schimbat perspectiva asupra vieții, dar și parcursul profesional, astăzi fiind unul dintre oamenii cheie din proiectul Galantom: “Noi credem că generozitatea este în fiecare dintre noi, doar că în lumea accelerată în care trăim, mulți oameni au nevoie de momente de inspirație pentru ca generozitatea lor să iasă la suprafață“.

Alături de László la podcast-ul MindArchitect a fost și Andrei Roșu – primul fundraiser Galantom, care este de altfel și primul om din lume care a finalizat circuitul “7 maratoane și 7 ultramaratoane pe 7 continente” și primul român care a reușit să traverseze înot Canalul Mânecii.

Urmărește întreg podcast-ul, aici:

Cum putem să ducem binele mai departe de cercul personal

Există ceva în natura umană ce ne îndeamnă să ajutăm, să empatizăm și să fim atenți la nevoile celorlalți, iar acesta poate să devină un obicei cotidian, nu un act de bunătate izolat. Este important să avem obiceiuri care să genereze bine în viața noastră și a celorlalți, de pildă o dată pe an să ne donăm ziua de naștere sau de nume pe platforma Galantom, să trimitem o donație recurentă prin sms către un ONG sau o cauză pe care dorim să o susținem. Aceste obiceiuri, nu fac altceva decât să clădească un stil de viață sănătos, atât pentru noi, cât și pentru cei din jur.

Galantom a crescut de la un an la altul, cel puțin până în 2020, dar vedem în fiecare an că sunt din ce în ce mai mulți oameni ce se implică, dar și cei care îi susțin” a menționat Laszlo. 

Diferența dintre empatie și compasiune

Empatia și compasiunea sunt două concepte strâns legate, dar totuși distincte, care exprimă modul în care o persoană se conectează și reacționează la emoțiile și suferința celorlalți. 

Empatia este capacitatea de a înțelege și de a simți emoțiile și perspectivele altor persoane. Atunci când suntem empatici, ne punem în locul celuilalt și încercăm să vedem lumea prin ochii lor. Încercăm să înțelegem ce simt și de ce simt astfel. Empatia ne permite să fim sensibili la nevoile și experiențele celorlalți și să le oferim sprijin emoțional.

Pe de altă parte, compasiunea implică nu doar înțelegerea emoțiilor celuilalt, ci și dorința de a acționa pentru a-i ajuta. Compasiunea ne motivează să fim într-adevăr preocupați de bunăstarea celor din jurul nostru și să luăm măsuri pentru a îmbunătăți situația lor.

Astfel, empatia este mai degrabă o reacție emoțională și cognitivă, în timp ce compasiunea implică o componentă activă și comportamentală. Empatia ne permite să ne conectăm cu ceilalți la nivel emoțional și să înțelegem experiențele lor, iar compasiunea ne îndeamnă să acționăm într-un mod empatic și să facem ceva pentru a-i sprijini pe cei aflați în suferință.

Cum faci față unei provocări sportive

Dacă optezi pe platforma Galantom.ro să strângi bani printr-o provocare sportivă, este important să-ți antrenezi mintea și să-ți setezi obiective intermediare, din aproape în aproape, care îți vor crește nivelul de dopamină și te vor ajuta să duci la bun sfârșit provocarea ta mult mai ușor și plăcut. 

În plus, este esențial să simulezi momentele grele ale cursei în prealabil, pentru a observa cum se comportă corpul tău.

Problema la astfel de competiții este că foarte mulți concurenți pleacă cu o mentalitate greșită ( mulți participanți nu țin seamă de recomandările organizatorilor competițiilor și nu se pregătesc corespunzător, totodată aceștia nu au o conexiune intensă cu cauza pe care o susțin, astfel încât aceasta să-i motiveze suficient de tare încât să nu renunțe în momentele de slăbiciune), încă de la antrenamente, însă nu uita, și când nu mai poți, mai poți puțin, așa cum povestește și Andrei Roșu în podcast.

Cum pot să mă plâng de o durere, când strâng bani pentru pacienți care au dureri de zece, douăzeci de ori mai mari decât ale mele, care și-ar dori să fie în locul meu acum” a afirmat Andrei Roșu.

Iată și o serie de lucruri la care sportivul reflectează, în timpul curselor, când este pe punctul de a renunța:

  • Își reamintește motivația personală pentru care e acolo;
  • Se gândește întotdeauna la beneficiari și la cum fac o diferență pentru ei;
  • Leagă cauza pentru care face voluntariat de lucruri importante pentru el.

Povestea din spatele inițiativei Portret de Galantom

În cadrul podcast-ului, am mai discutat și despre Portret de Galantom. Această inițiativă prezintă poveștile oamenilor excepționali care s-au implicat de-a lungul timpului în proiectul Galantom și și-au arătat și cultivat generozitatea. Generozitatea este semnul că ai ajuns tu la tine și că îți dorești să aduci o schimbare în bine și în viețile oamenilor mai puțin norocoși. 

Portret de Galantom nu face altceva decât să aducă în fața publicului unii dintre cei mai curajoși fundraiseri de pe platforma noastră, oferindu-le contextul ideal pentru a ne povesti despre ce înseamnă generozitatea în viețile lor, dar și ce-i motivează să se implice în mod activ pe platforma Galantom. Poți citi articolele cu ei AICI.

Suntem conștienți că în România există persoane cu resurse, atât de timp, cât și financiare, la care dacă mesajul nostru va ajunge într-o formă potrivită, aceștia cu siguranță se vor implica în susținerea unei cauze cu care empatizează. 

Pe platforma galantom.ro există peste 400 de organizații prezente cu mai multe proiecte pe care le puteți susține, tot procesul fiind unul transparent.

Galantom.ro este platforma de fundraising peer to peer care ajută oamenii de bine din România să strângă fonduri pentru proiectele ONG-urilor care aduc schimbare în comunitate.

Îți punem la dispoziție, pe Galantom.ro, toate instrumentele de care ai nevoie, pentru a-ți aduce contribuția, prin strângere de donații, la o cauză pe care dorești să o sprijini. Dăruiește-ți ziua de naștere, adoptă o provocare sportivă sau un obicei bun, totul pentru a strânge fonduri pentru un ONG ales de tine! 

Galantom.ro este un proiect non profit al Asociației OneKind, a cărei misiune este să îi inspire pe oameni să fie generoși, creând instrumente și contexte în care aceștia să își pună în valoare generozitatea.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Tagged with: