Portret aniversar de Galantom #10anidegenerozitate – Valentina Saygo Legătura dintre generozitate, Ghandi și cartea Mănâncă, roagă-te, iubește

Galantom Valentina Saygo
....

Sărbătorim 10 ani de Galantom iar în toți acești ani am fost inspirați de generozitatea oamenilor de bine din România și de poveștile lor, multe extraordinare. Le ducem cu noi, mai departe, în povestea Galantom și ți le prezentăm în seria de interviuri Portret aniversar de Galantom #10anidegenerozitate.

Valentina Saygo este expert în contabilitate și are peste 20 de ani de experiență în acest domeniu ajutând antreprenorii să depășească provocările contabilicești. Însă Valentina mai are o super putere: ajută ori de câte ori are ocazia dăruindu-și ziua de naștere sau alergând pentru cauzele în care crede. Și-a transformat florile și cadourile de ziua ei în bursă pentru o tânără înotătoare și în tratement pentru un copil cu o boală gravă de sănătate. În interviul de mai jos poți afla ce o motivează pe Valentina să fie generoasă și cum ar convinge ea pe cineva să se implice în campanii de strângere de fonduri.   

1. Ce te motivează pe tine să fii generoasă? A existat o persoană care te-a inspirat la un moment dat în acest sens?

Motivația de a fi generos cred ca există în fiecare din noi și se trezește la un moment dat, mai ales din momentul în care conștientizăm că a dărui un cadou, ne aduce mai multă bucurie decât a primi unul. Inspirația pentru generozitate o găsim în jur, trebuie doar să o vedem. “Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” sunt cuvintele Mahatmei Ghandi care mi-au mers la suflet si care mă inspiră, iar binefacerea are aceeași traiectorie cu “butterfly effect”, unde zborul unui fluture într-un colț de lume, rostogolește binele și duce la diferențe semnificative. Sau când am citit “Mănâncă, Roagă-te, Iubește” și am conștientizat magia primului exemplu de a dona ziua de naștere și impactul imens pe care îl poate avea un gest mic, dar multiplicat. Până la urmă, a fi generos și a face bine, este parte din ființa noastră, a fiecăruia dintre noi, explicându-ne sensul și impactul pe care viața noastră îl are în scurta prezență în univers.

2. Ce te-a făcut să rezonezi cu cauzele alese de până acum?

În fiecare din cauzele alese de până acum a fost ceva care m-a mișcat, evident. Empatizez cu tot felul de situații sensibile: sănătate, sport, educație, animale, mediu, dar asta nu înseamnă că nu îmi pot aduce contribuția în cauze sau situații de excepție. În cauza de față sunt foarte implicată și fac tot ce ține de mine. Poate pentru că nu am copii, sunt sensibilă la nevoile acestora și pot înțelege strădania unei mame de a-și salva puiul. Sunt alături de colega mea și de copilul ei care are nevoie de ajutor, iar rezultatele se văd și sunt măsurabile. Eu nu am făcut mare lucru, am scris un text și am solicitat ajutorul oamenilor din jurul meu, dar poate că munca mea de până acum a ajutat alți oameni. Și uite cum asistăm la “pay it forward”, ca o leapșa de bine dată mai departe.

3. Care a fost cea mai mare provocare întâmpinată pe parcursul campaniei de fundraising și ce te-a motivat să nu renunți? Dar cea mai mare bucurie?

Cu cât se apropia mai mult aniversarea mea de 50 de ani, cu atât mi-am dat seama că viața a fost generoasă cu mine și că nu imi doresc nimic material, nici cadouri, nici petrecere. Nimic din toate acestea nu ar fi fost memorabile pentru semnificația unei jumătăți de secol de viață.

Cea mai mare provocare a fost scrierea textului și crearea evenimentului pe platforma Galantom, seara târziu, când am văzut că am nevoie de aprobarea asociației ASPIR, pentru care strângeam fonduri. Evident că m-am speriat și mi-am reproșat întârzierea, că postarea nu va fi activă la miezul nopții, dar s-a rezolvat imediat. La ora 11:00 mi se îndeplinise obiectivul setat pentru strângerea de fonduri, chit că suma solicitată era semnificativă, în accepțiunea mea. Am fost copleșită de reacția oamenilor, de impactul postării, de urările primite și de sumele donate. Eram în extaz! Nimic nu îmi putea produce mai multă bucurie. Am avut o zi de naștere fabuloasă și o voi ține minte toată viața!

4. Cum ai convinge o persoană să înceapă să se implice în strângerea de fonduri pentru o cauză prin Galantom? 

În apropierea zilei mele de naștere, mai ales că era un număr rotund și semnificativ, vedeam cum cei dragi din jurul meu se agită: ce cadouri îmi doresc, cum mă serbez, cum vreau să fie petrecerea, știi ce zic. Agitația lor s-a transformat în presiune pentru mine, mai ales că sunt într-o perioadă în care nu mai pun preț pe obiecte și nu voiam să îmi umplu dulapurile de cadouri nefolositoare sau să fac o petrecere, la fel de anostă ca altele. Mi-am serbat cei 50 de ani pe Galantom, iar efortul meu a constat în scrierea unui text și o postare în social media. Mi-am cumpărat singură flori și am avut parte de o zi minunată, plină de urări și mesaje, de emoții la fiecare donație și o satisfacție greu de egalat. Iar cadoul meu neprețuit a venit a doua zi: îmbrățișarea lui Andrei și ochii plini de recunoștință ai mamei lui, beneficiarul strângerii de fonduri.

Sunt convinsă că ai avut nenumărate petreceri de ziua ta, din care nu mai ții minte poate decât mahmureala, că ai primit cadouri de care nu aveai nevoie sau care nu ti-au plăcut și le-ai dat mai departe. Dacă te-ai aflat cel puțin o dată în aceste ipostaze, donează-ți ziua de naștere și vei avea parte de mai multă bucurie decât poți primi.

5. De ce consideri că este important să fim generoși?

Viața noastră pe pământ este scurtă și nu luăm nimic cu noi când plecăm, important este ce lăsăm în urma noastră și impactul pe care îl avem asupra celor din jur. Cum spuneam mai devreme, care este sensul vieții noastre? Pentru că generozitatea nu se măsoară în banii donați, ci în impactul pe care îl au pentru cineva în nevoie, în schimbarea în bine cu ajutorul banilor. Avem trei mari constante în viață, de care nu putem scăpa: incertitudinea, munca și suferința. Dacă prin munca pe care o fac pot minimiza suferința unei singure persoane, o pot ajuta să crească, să se dezvolte, să treacă peste o situație critică, mă pot considera un om împlinit! Iar asta este adevărata mea fericire.

Galantom.ro este platforma de fundraising peer to peer care ajută oamenii de bine din România să strângă fonduri pentru proiectele ONG-urilor care aduc schimbare în comunitate. Anul acesta împlinim 10 ani și te invităm să ne susții, să putem face și următorii 10 ani despre generozitate: detalii aici.

Îți punem la dispoziție, pe Galantom.ro, instrumentele de care ai nevoie, pentru a-ți aduce contribuția, prin strângere de donații, la o cauză pe care dorești să o sprijini. Dăruiește-ți ziua de naștere, adoptă o provocare sportivă sau un obicei bun, totul pentru a strânge fonduri pentru un ONG ales de tine! 

Galantom.ro este un proiect non profit al Asociației OneKind, a cărei misiune este să îi inspire pe oameni să fie generoși, creând instrumente și contexte în care aceștia să își pună în valoare generozitatea.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.