Avem nevoie de optimism?

....

În echipa noastră, optimismul e un must-have. Avem cu toții nevoie de optimism, de încredere și de capacitatea de a da valoare unei fapte bune, pentru a demonstra, în fiecare zi, că generozitatea poate muta munți. Citește articolul și află ce e optimismul realist și cum îți poți antrena această calitate.

Ce este optimismul realist?

Optimismul realist este un concept din psihologie și coaching care subliniază importanța cultivării așteptărilor pozitive cu privire la viitor, în același timp recunoscând provocările și obstacolele care pot apărea. Acesta implică un echilibru între gândirea pozitivă și cea rațională și este adesea considerat opus optimismului „naiv” (gândire excesiv de pozitivă care ignoră riscurile potențiale).

Concret, optimismul realist poate să îmbine obiectivele concrete și pașii necesari realizării acestora, fără să piardă din vedere outcome-ul bun sau chiar neașteptat de bun al planului. Perspectiva pozitivă, în timp ce recunoști și abordezi potențialele obstacole, este, în opinia unor psihologi, o atitudine ce poate fi antrenată.

Poți învăța să fii optimist?

Martin Seligman, psiholog american și fondator al psihologiei pozitive, a introdus conceptul de optimism învățat, o teorie care susține că oamenii își pot dezvolta o perspectivă optimistă prin schimbarea modului în care gândesc și se comportă. Acest lucru se realizează prin eliminarea obiceiurilor negative de gândire și înlocuirea lor cu obiceiuri pozitive și constructive.

Seligman a identificat trei elemente cheie ale optimismului învățat:

·   Oamenii care au o perspectivă optimistă au tendința de a vedea evenimentele neplăcute ca fiind temporare și specifice, în timp ce evenimentele plăcute sunt văzute ca permanente și generale;

·   Aceștia văd problemele ca fiind cauzate de factori externi și sunt mai puțin predispuși să își asume vina pentru aceste probleme;

·   În plus, oamenii optimiști sunt mai predispuși să aibă o percepție a controlului, adică cred că pot influența evenimentele și rezultatele prin propriile acțiuni;

Sursă foto: Unsplash.com

Pentru a dezvolta optimismul învățat, Seligman recomandă identificarea gândurilor și obiceiurilor negative, prin a le disputa validitatea (a-ți demonstra, printr-un proces personal, incorectitudinea faptică a unei credințe), prin a discuta cauzele alternative ale unei situații, prin analiza rațională (“decatastrofizarea” problemelor) și stabilirea utilității reale a fiecărui obicei sau gând.

Mai mult, poți practica recunoștința și concentrarea asupra aspectelor pozitive ale vieții, poți pune accent pe cultivarea relațiilor pozitive și poți cere, atunci când e nevoie, sprijin din exterior.

La ce ne ajută să fim (mai) optimiști?

Un studiu publicat în Clinical Psychology Review a stabilit că oamenii optimiști se descurcă mai bine în situații stresante, fiind proactivi în căutarea sprijinului din mediul social și intrând rapid în comportamente care implică identificarea soluțiilor. Comparativ, persoanele care au participat la studiu și manifestau un comportament pesimist, au demonstrat, conform cercetătorilor, o mai mare tendință de evitare a stresului, parte dintr-o tactică de adaptare.

Psihologii care au analizat optimismul, au stabilit că lista de trăsături asociate acestui tip de comportament începe cu așteptările pozitive asupra scenariilor de viitor, în sensul în care optimiștii se concentrează pe ceea ce poate merge bine într-o acțiune. Apoi, în comportamentul unui optimist, psihologii au observat și tendința de a vedea situațiile dificile ca temporare și atribuindu-le acestora calitatea de a fi situații care pot genera învățare sau dezvoltare, la nivel personal. Alte trăsături asociate optimiștilor sunt proactivitatea (căutarea activă a soluțiilor și a oportunităților de a crește și de a genera schimbare), disponibilitatea de a solicita sprijin și de a construi și de a menține relații sociale pozitive, dar și atenția către emoțiile pozitive.

Galantom.ro este platforma de fundraising peer to peer care ajută oamenii de bine din România să strângă fonduri pentru proiectele ONG-urilor care aduc schimbare în comunitate.

Îți punem la dispoziție, pe Galantom.ro, toate instrumentele de care ai nevoie, pentru a-ți aduce contribuția, prin strângere de donații, la o cauză pe care dorești să o sprijini. Dăruiește-ți ziua de naștere, adoptă o provocare sportivă sau un obicei bun, totul pentru a strânge fonduri pentru un ONG ales de tine! 

Galantom.ro este un proiect non profit al Asociației Onekind, a carei misiune este să îi inspire pe oameni să fie generoși, creând instrumente și contexte în care aceștia să își pună în valoare generozitatea.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Tagged with:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.