Portret aniversar de Galantom #10anidegenerozitate – Andrei Gligor: 3600 de kilometri transformați într-un scanner pentru copii născuți prematur

Portret de Galantom: Andrei Gligor
....

Sărbătorim 10 ani de Galantom iar în toți acești ani am fost inspirați de generozitatea oamenilor de bine din România și de poveștile lor, multe extraordinare. Le ducem cu noi, mai departe, în povestea Galantom și ți le prezentăm în seria de interviuri Portret aniversar de Galantom #10anidegenerozitate.

Andrei Gligor, IT-ist de profesie și ultramaratonist din pasiune, a alergat din București până în Algeria pentru Asociația Inima Copiilor. La capătul celor 3600 de kilometri alergați de Andrei și cu fondurile strânse, Spitalul de copii Marie Curie a putut achiziționa un scanner ce a ajutat la salvarea vederii a sute de copii născuți prematur. 

Însă Andrei nu s-a oprit în Sahara, nici cu alergatul, nici cu faptele bune, el a continuat să strângă fonduri pentru mediul non-profit, acceptând diverse provocări sportive, de la maratoane de șosea, până la urcat mii de scări. 

În acest material, am povestit cu Andrei ce anume îl motivează să fie generos, care a fost cea mai mare provocare de până acum în strângerea de fonduri, dar și cum ar convinge pe cineva să se implice în cauze sociale. 

1. Ce te motivează pe tine să fii generos? A existat o persoană care te-a inspirat la un moment dat în acest sens?

Atunci când vorbim de motivație, cea mai sănătoasă este cea care vine din interiorul fiecăruia pentru că este cea mai trainică , cea care rezistă și este cea care te face să nu renunți. Motivația care vine din exterior de multe ori dispare o dată cu dispariția factorilor externi care au generat-o. 

Eu mă simt bine și împlinit atunci când îmi pot folosi resursele pentru a face o diferență pozitivă în comunitate sau în viața altor persoane. Cred că ține și de valorile personale cum ar fi solidaritatea, responsabilitatea socială însă în aceeași măsură și de compasiune și empatie. Cred că persoana care m-a motivat să pornesc prima campanie pentru Inima Copiilor a fost Paul Dicu, care prin 2013 alerga în deșert pentru a strânge bani pentru secția de neonatologie de la Spitalul de copii Marie Curie.

2. Ce te-a făcut să rezonezi cu cauzele pentru care ai alergat până acum?

Fiecare cauză pe care am susținut-o în campaniile mele, zecile de mii de kilometri alergați pe toate continentele, miile de ore de antrenamente, toate acestea au căpătat un nou sens pentru mine atunci când am adăugat componenta caritabilă. Pentru că știm cu toții, o medalie primită la finalulul unei competiții poate însemna într-adevăr satisfacție personală, însă încă de la începuturile mele în alergare eu am simțit că lipsea ceva. Și foarte curând aveam să realizez că ceea ce lipsea era un sens pe care să îl dau efortului meu. Iar cum lucrurile nu sunt întâmplătoare în viață, m-am alăturat acelor cauze în care am crezut cu tărie și cu care am rezonat la momentul respectiv, tocmai pentru că viața mă făcea să trec prin niște momente care se legau oarecum de acele cauze. Ca să poți să te implici 100%, să fii credibil pentru ceilalți și să poți duce mesajul unei cauze mai departe, trebuie în primul rând să fii tu cel care crezi în ea și în valorile și scopul pe care îl are.  

3. Care a fost cea mai mare provocare întâmpinată pe parcursul unei campanii și ce te-a motivat să nu renunți? Dar cea mai mare bucurie?

Una dintre cele mai mari provocări pentru mine a fost strângerea celor 29.000 de euro pentru achiziționarea unui scanner retinian performant (RetCam) pentru secția de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Marie Curie, campanie derulată împreună cu Inima Copiilor. Statisticile erau clare: acel aparat putea salva de la orbire câteva sute de nou născuți prematur pe an și cu toate că era ceva comun în dotarea spitalelor din afară, în România nu exista decât unul singur, parcă în Cluj. Am inițiat împreună cu Inima Copiilor o campanie care s-a numit “Andrei Gligor pâna în Sahara” în care eu mă obligam să alerg zilnic minim 15 km, în țară, în antrenamente și concursuri, pentru a acoperi distanța de 3600km dintre București și Maroc, acolo unde 8 luni mai târziu ar fi trebuit să alerg un maraton. Am scos la “vânzare” kilometri alergați de mine și mare mi-a fost bucuria că o întreagă comunitate s-a alăturat campaniei “cumpărând” kilometri și donând astfel către Inima Copiilor. Se întâmpla în 2013 și deși la vremea respectivă răspunsul comunității a fost unul nemaipomenit, totuși 29.000 de euro era o sumă destul de mare pe care însă am reușit să o strângem într-un an și jumătate. Îmi aduc aminte și acum de momentul în care am pășit în secția de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie și i-am văzut pe acei micuți conectați la aparate cu o groază de fire pe lângă ei, cum se luptau să rămână în viață. Imaginea a fost atât de puternică încât mi-a servit ca sursă de motivație de fiecare dată când lucrurile deveneau dificile într-o competiție. După un an și jumătate, cea mai mare bucurie a fost atunci când am văzut, cumpărat și instalat acel scaner retinian în secția de terapie intensivă nou născuți de la Marie Curie. Am avut un sentiment de împlinire profundă și recunoștință pentru toate persoanele care mi-au fost alături și au sprijinit acea campanie. 

4. Cum ai convinge o persoană să înceapă să se implice în strângerea de fonduri pentru o cauză prin Galantom? 

În primul rând aș sublinia impactul pozitiv pe care strângerea de fonduri îl poate avea asupra cauzei respective. Cu exemple concrete despre modul în care banii strânși pot face o diferență semnificativă în viața celor afectați de problemă. Cum fiecare sumă, cât de mică, poate schimba vieți sau poate contribui la soluționarea unei probleme urgente. De multe ori legătura emoțională cu cauza respectivă atârnă foarte mult în factorul de decizie al unui posibil donator. Dacă mă raportez strict la experiența personală, eu m-am implicat numai în cauzele în care am crezut foarte tare sau cu care am avut o legătură emoțională în perioada campaniilor pe care le-am inițiat. 

5. De ce consideri că este important să fim generoși?

Generozitatea este un atribut valoros care ne conectează cu ceilalți, este un mod prin care putem aduce o schimbare. Ea poate juca un rol semnificativ în îmbunătățirea comunităților și societății în ansamblu. Fie că este vorba despre donații financiare, voluntariat sau simpla oferire a timpului și resurselor noastre, prin actele de generozitate putem contribui la rezolvarea problemelor sociale, la sprijinirea celor vulnerabili și la crearea unui mediu mai bun pentru toți. Generozitatea ne poate ajuta să adoptăm o perspectivă mai largă asupra vieții și să ne putem concentra asupra lucrurilor cu adevărat importante. Prin oferirea și ajutorul acordat celorlalți, ne dăm seama că avem multe de oferit și totodată suntem recunoscători pentru ceea ce avem. Schimbarea vine într-adevăr din gesturi mici dar poate avea un impact major asupra societății dacă fiecare dintre noi am fi măcar din când în când puțin altruist. 

Galantom.ro este platforma de fundraising peer to peer care ajută oamenii de bine din România să strângă fonduri pentru proiectele ONG-urilor care aduc schimbare în comunitate. Anul acesta împlinim 10 ani și te invităm să ne susții, să putem face și următorii 10 ani despre generozitate: detalii aici.

Îți punem la dispoziție, pe Galantom.ro, instrumentele de care ai nevoie, pentru a-ți aduce contribuția, prin strângere de donații, la o cauză pe care dorești să o sprijini. Dăruiește-ți ziua de naștere, adoptă o provocare sportivă sau un obicei bun, totul pentru a strânge fonduri pentru un ONG ales de tine! 

Galantom.ro este un proiect non profit al Asociației OneKind, a cărei misiune este să îi inspire pe oameni să fie generoși, creând instrumente și contexte în care aceștia să își pună în valoare generozitatea.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.