Portret aniversar de Galantom #10anidegenerozitate – Clara Chirculescu: și-a dăruit vocea în cadrul primului concurs caritabil de karaoke

Portret de Galantom Clara Chirculescu
....

Sărbătorim 10 ani de Galantom iar în toți acești ani am fost inspirați de generozitatea oamenilor de bine din România și de poveștile lor, multe extraordinare. Le ducem cu noi, mai departe, în povestea Galantom și ți le prezentăm în seria de interviuri Portret aniversar de Galantom #10anidegenerozitate.

Clara Chirculescu crede că a fi generos e uman și că bunătatea face parte din ADN-ul nostru. Ea și-a dăruit vocea în cadrul primului concurs caritabil de karaoke, organizat de asociația Ajungem Mari, pentru a strânge fondurile necesare organizării unor excursii pentru copii din centre de plasament. 

Datorită curajului și generozității sale, zeci de copii beneficiari au putut spune: „A fost cea mai frumoasă tabăra din viaţa mea!”.

În articolul de astăzi, am vrut să aflăm despre inspirația și motivația Clarei, dar și de ce consideră ea că e important să fim generoși.  

1. Ce te motivează pe tine să fii generoasă? A existat o persoană care te-a inspirat la un moment dat în acest sens?

Am învățat de mică să împart. Nu am crescut cu belșug, dar nici cu lipsuri foarte acute. Am fost trei frați și întotdeauna am împărțit dulciurile, răsfățurile culinare, jucăriile, timpul liber dar și munca de făcut în casă (eu aveam de facut curățenie, sora mea gătea, fratele mergea la cumpărături). Pentru că părinții și bunicii ne-au învățat că trebuie să ne câștigăm hrana. Dacă nu faci nimic, nu primești un loc la masă.

Am avut însă prieteni care crescuseră altfel, care credeau că totul li se cuvine și că nu datorează nimic nimănui. Am simțit că e nedrept atunci. De ce ei nu trebuie să depună efort, măcar pe jumătate din cât depuneam eu?

Și de ce ai mei nu au bani să îmi ia bicicletă dacă eu, totuși, am luat premiul 1, la fel ca prietena mea cea mai bună?

Nu era vina mea, desigur. Așa cum nu este vina multor copii născuți în familii cu posibilități reduse, din varii motive. Sau copii care nu au părinți. Sau bătrâni care nu mai pot munci, dar care o viață întreagă au fost activi și au dăruit.

Dacă ar fi să mă gândesc la o persoană care m-a inspirat și mi-a marcat, probabil, și traseul profesional, acesta ar fi domnul profesor de economie cu care m-am pregătit câteva luni pentru admiterea la facultate. I-am spus, după câteva ședințe, că părinții nu mă mai lăsau să continui, pentru că nu aveau bani pentru meditații și pentru drum (veneam în București, din provincie). Domnul profesor m-a luat deoparte, mi-a spus că înțelege, dar că vede potențial în mine și nu ar vrea ca eu să renunț. Mi-a propus să facem un concurs la ore. Cine rezolvă primul și corect problema dată, poate să nu plătească în ziua respectivă meditațiile. Așa am continuat să merg, fiind mereu prima.

Și nu îl voi uita niciodată. Și voi da mai departe ceea ce el mi-a oferit.

2. Ce te-a făcut să rezonezi cu cauza Fundației Ajungem Mari pentru care ai strâns donații și ai cântat?

Îmi place să cânt de când mă știu. Și, deși nu am făcut din asta ceva lucrativ, pentru că nu am putut să îmi cultiv pasiunea în copilarie, am ajuns să mă bucur de acest hobby mult mai târziu. Am avut curaj să mă expun pe scenă la câteva ore de canto, nu am cântat perfect, dar am transmis ce aveam de transmis. 🙂  Ideea că aș putea transmite și mai mult, și pentru o cauză anume, a fost dragoste la prima vedere.

În plus, fiind mamă, am empatizat cu cei care își doreau să ofere copiilor o șansă. Putea fi la orice, a fost să fie însă despre sansa de a merge într-o tăbără de vară. Eu m-am bucurat de două tabere în 12 ani de școală, și am dintre cele mai frumoase amintiri de acolo. I-am trimis pe proprii mei copii în tabere, încă de la grădiniță. Și iată, am avut ocazia să ofer și altor copii o șansă la visare, explorare, bucurie și prietenie. 

3. Care a fost cea mai mare provocare întâmpinată pe parcursul campaniei de fundraising și ce te-a motivat să nu renunți? Dar cea mai mare bucurie?

Nu îmi amintesc de o provocare anume. Și nicio secundă nu m-am gândit să renunț. Îmi amintesc cât de surprinsă am fost de reacția imediată a prietenilor și colegilor, care mi s-au alăturat repede și generos. Unii nici nu mă auziseră vreodată cântând, dar nu asta a contat. Cred că m-ar fi susținut, indiferent la ce probă aș fi ales să concurez. Au avut încredere în mine și în cauza pentru care m-am adresat lor.

Alții erau plecați din țară, nu ne mai văzuserăm de ani de zile, dar, din nou, nu a contat. Asta a fost cea mai mare bucurie pentru mine: să văd oamenii din oamenii din jurul meu.

Am ieșit pe locul doi, nu m-am lăudat suficient cu asta :),  dar le mulțumesc și în ziua de azi pentru sprijinul acordat cauzei alese de mine. 

4. Cum ai convinge o persoană să înceapă să se implice în strângerea de fonduri pentru o cauză prin Galantom? 

Nu aș încerca prea mult “să conving”. Oamenii se conving singuri. Trebuie să rezoneze cu valorile lor. Eu doar aș putea să le reamintesc. Să îi ajut să se reconecteze cu empaticul din ei. Suntem foarte multi capabili de empatie. Suntem foarte mulți capabili să iubim.

5. De ce consideri că este important să fim generoși?

Primul răspuns care mi-a trecut prin gând a fost “pentru că natura însăși e generoasă cu noi’. Dar natura știe și să dea, și să ia.

Noi, ca oameni, ca specie evoluată, ne putem oferi sprijin atunci când natura “nu ne vede”. Iar când ne vede, să ne amintim să o ajutăm și noi pe ea.

Nu știu dacă e important, dar cu siguranță e uman să fii generos.

Așadar, când spui om, spui G-OM. 🙂

Galantom.ro este platforma de fundraising peer to peer care ajută oamenii de bine din România să strângă fonduri pentru proiectele ONG-urilor care aduc schimbare în comunitate. Anul acesta împlinim 10 ani și te invităm să ne susții, să putem face și următorii 10 ani despre generozitate: detalii aici.

Îți punem la dispoziție, pe Galantom.ro, instrumentele de care ai nevoie, pentru a-ți aduce contribuția, prin strângere de donații, la o cauză pe care dorești să o sprijini. Dăruiește-ți ziua de naștere, adoptă o provocare sportivă sau un obicei bun, totul pentru a strânge fonduri pentru un ONG ales de tine! 

Galantom.ro este un proiect non profit al Asociației OneKind, a cărei misiune este să îi inspire pe oameni să fie generoși, creând instrumente și contexte în care aceștia să își pună în valoare generozitatea.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.