Portret aniversar de Galantom #10anidegenerozitate – Toader Păun: “M-am înconjurat de oameni buni care caută să facă bine și care-mi oferă lecții valoroase despre generozitate”

....

Sărbătorim 10 ani de Galantom iar în toți acești ani am fost inspirați de generozitatea oamenilor de bine din România și de poveștile lor, multe extraordinare. Le ducem cu noi, mai departe, în povestea Galantom și ți le prezentăm în seria de interviuri Portret aniversar de Galantom #10anidegenerozitate.

Toader Păun este mereu în căutare de oameni, locuri și experiențe #demilioane, însă noi credem că el este unul dintre acei oameni. Ne știm de mulți ani, iar Toader consideră că generozitatea ne ajută să fim bine împreună ceea ce îl face un om #demilioane. De-a lungul anilor, el și-a dăruit ziua de naștere pentru cauze ale asociațiilor HOSPICE Casa Speranței, Fundația Regală Margareta a României, Zi de bine, Asociația Magic și Fundația Zurli.

L-am luat la întrebări pe Teddy, așa cum îi spun cei care îl îndrăgesc, ca să aflăm ce-l inspiră să se implice în cauze sociale, dar și de ce consideră el că e important să ne antrenăm generozitatea. 

  1. Ce te motivează pe tine să fii generos? A existat o persoană care te-a inspirat la un moment dat în acest sens?

Am înțeles că atunci când cauți să faci bine ești și suntem bine. Generozitatea îmbracă multe forme, iar în momentul în care am descoperit că putem ajuta uneori atât de simplu, am trecut peste pragul pe care mulți îl setează: nu pot, nu am cu ce ce, nu am când. 

Au fost multe persoane de la care am învățat ce este generozitatea. Din familie, în primul rând. Apoi am avut șansa unor profesori și colegi care să-mi ofere multă inspirație și exemple pozitive în această direcție. Pentru că suntem ceea ce construim, în timp m-am înconjurat de oameni buni care caută să facă bine și care-mi oferă lecții valoroase despre generozitate. De exemplu, din echipa Galantom, Laszlo mi-a arătat ce înseamnă să pui mult suflet și mai ales cum să-i ajuți și pe alții să facă asta. Am văzut la el cum pasiunea și credința în cauzele pe care le susține îi poate determina și pe alții să se alăture. 

  1. Ce te-a făcut să rezonezi cu cauzele alese?

Nu este vorba de cauze, ci mai mult de oameni și poveștile lor. M-am implicat atunci când am simțit că ajutorul meu chiar este util sau că implicarea mea poate atrage atenția pentru un sprijin mai consistent. În timp am crezut în oameni și povești care s-au dovedit parțial adevărate, așa că am început să fiu mai atent și reticent atunci când aleg să-mi ofer ajutorul, mai ales unor cauze care nu sunt girate de o organizație în care am deja încredere. Nu înseamnă că nu mai ajut, ci doar am devenit mai atent cu alegerea cauzelor. 

  1. Care a fost cea mai mare provocare întâmpinată pe parcursul unei campanii de fundraising și ce te-a motivat să nu renunți? Dar cea mai mare bucurie?

Am fost parte din primul radiodon din România și am învățat din mers, alături de echipă, cum să fac ca lucrurile să meargă și să găsesc soluții pe măsură ce apăreau probleme sau provocări pe care nici măcar nu le luasem în calcul. Rezultatul a fost peste orice așteptare, așa că motivația a fost pe măsură. 

Cred că în orice campanie de fundraising principala provocare este să găsești exact povestea care să arate de ce și cum ar trebui cineva să-și ofere sprijinul. După ce sunt rezolvate aceste două elemente, strâns legate între ele, ecuația campaniei de succes se construiește mult mai simplu.

Cea mai mare bucurie apare atunci când vezi că ai fost parte dintr-o poveste cu happy-end. Poate fi vorba uneori de intervenții  sau dotări medicale, alimente, echipamente, cărți, chiar și vacanțe, dar și de case construite pentru o viață nouă sau un spital nou. 

  1. Cum ai convinge o persoană să înceapă să se implice în strângerea de fonduri pentru o cauză prin Galantom? 

Este cea mai simplă cale prin care să faci bine. Ai cauze reale, cu beneficiari reali, un traseu transparent al ajutorului oferit și rezultate pe care le poți vedea și de care te poți bucura alături de ceilalți oameni de bine. 

Galantom oferă multiple forme de implicare, care nu necesită sume mari de bani sau mult timp. Cel mai important este să vrei să ajuți, apoi Galantom îți arată cât de simplu se poate face asta. 

  1. De ce consideri că este important să fim generoși?

Generozitatea ne face să fim mai buni și ne ajută să fim bine împreună. Alimentează o bucurie și satisfacție pentru care nu există cuvinte. Generozitatea este modul în care ne putem aminti unii altora că, în momente dificile, nu suntem singuri. Binele pe care îl punem în lume, prin gesturi de generozitate mai mici sau mai mari, ni se întoarce în forme nebănuite și fix în momentele în care avem nevoie de ajutor. Ajutând pe ceilalți ne ajutăm pe noi. Poate fi egoist, dar în realitate este înțelegerea unui adevăr simplu: împreună suntem mai puternici. 

Galantom.ro este platforma de fundraising peer to peer care ajută oamenii de bine din România să strângă fonduri pentru proiectele ONG-urilor care aduc schimbare în comunitate. Anul acesta împlinim 10 ani și te invităm să ne susții, să putem face și următorii 10 ani despre generozitate: detalii aici.

Îți punem la dispoziție, pe Galantom.ro, instrumentele de care ai nevoie, pentru a-ți aduce contribuția, prin strângere de donații, la o cauză pe care dorești să o sprijini. Dăruiește-ți ziua de naștere, adoptă o provocare sportivă sau un obicei bun, totul pentru a strânge fonduri pentru un ONG ales de tine! 

Galantom.ro este un proiect non profit al Asociației OneKind, a cărei misiune este să îi inspire pe oameni să fie generoși, creând instrumente și contexte în care aceștia să își pună în valoare generozitatea.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.