Alexandru Fotino – Portret de Galantom

Alexandru Fotino are 13 de ani, este elev și deja a alergat de două ori la evenimente caritabile, unde a susținut Asociația Pădurea Copiilor și Fundația Regală Margareta a României. Află-i povestea și lasă oamenii buni să te inspire!

Ai avut un model de generozitate?

Am luat exemplul părinților mei. Am văzut de mic cum susțineau diverse cauze, faceau fundraising, mergeam împreună la plantări sau pur și simplu discutam în familie sau cu prietenii despre asta. La școală am strâns de multe ori fonduri pentru copiii care aveau nevoie de haine sau rechizite.

Când ai făcut prima faptă bună despre care îți amintești?

Nu-mi mai amintesc foarte bine, dar știu că atunci când aveam 5-6 ani am fost la plantat de copaci împreună cu părinții. 

Ce te-a făcut să rezonezi cu cauză aleasă?

Mi-a plăcut la plantat pentru că ajutam indirect mulți oameni să respire un aer curat în viitor. Am văzut la finalul zilei rezultatul muncii mele, o mică pădurice de puieți, și mi s-a părut chiar distractiv. 

Ce te-a motivat să nu renunți?

Am înțeles câtă nevoie aveau cauzele susținute de ajutorul nostru și mi-am dat seama că efortul meu conteaza foarte mult. Câteodată micile dureri într-o cursa nu se compară cu suferința sau problemele reale ale celor pe care îi ajutăm. 

Te-ai simțit sprijinit de către cei din jur?

Da, și le mulțumesc tuturor celor care au fost lângă mine și au donat în fiecare an. 

Ce a fost cel mai greu în provocarea pe care ai acceptat-o?

De a ajunge la cât mai mulți oameni dornici să ajute. Câteodată e cam greu când ești mic. 

De ce este important să fim generoși?

Pentru că sunt oameni care nu au norocul nostru sau șansele pe care le-am avut noi. Este important să fim generosi cu ceilalți pentru a le da posibilitatea să facă lucrurile pe care și le doresc sau de care au nevoie.

Cum ai defini generozitatea? 

Bunătate și empatie.

Ce înseamnă un om generos?

Un om care se gândește mereu la ceilalți, împarte și îi ajută pe cei care au nevoie. 

Cum alegi cauzele pe care le susții?

Am susținut până acum Hospice Casa Speranței, Școala de Valori, Pădurea Copiilor, Fundația Regală Margareta a României și World Vision. Nu a fost mereu alegerea mea, am avut ajutorul părinților sau al școlii mele, dar în general toate cauzele susținute au ajutat copiii. 

Cum te simți când vezi că încep să se strângă bani pentru proiectul susținut de tine? Dar la final, când ai îndeplinit targetul propus?

Simt o fericire mare pentru că îmi dau seama că oamenilor le pasă de cauza pe care o susțin și sunt mândru că am reușit să-i atrag alături de mine. 

Care e cel mai frumos moment pe care ți-l amintești de la un maraton? Dar cel mai puțin plăcut?

Îmi place mereu momentul de final, când toată lumea te așteaptă, te aplaudă și te laudă pentru efortul depus. Îmi amintesc prima mea cursă, când am realizat că am de urcat 13 km pe Transfăgărășan. Aveam 7 ani abia împliniți. 

Ce ai vrea să le transmiți copiilor de vârsta ta, care nu s-au gândit vreodată să ajute o cauză?

Este un lucru ușor de făcut, simți o mare satisfacție când știi că ai ajutat pe cineva. Orice ajutor contează, oricât de mic ar fi. 

Ce vrei să te faci când vei fi mare?

Nu m-am hotărât încă în ce direcție să merg, însă mi-ar plăcea să am firma mea, ca să am mult timp liber și să fac ce-mi place.

Alexandru este unul dintre oamenii de bine care au strâns fonduri pe Galantom pentru cauzele sociale în care cred. Le mulțumim tuturor și sperăm să te motiveze poveștile lor.

Vezi cum poți susține o cauză socială strângând fonduri prin Galantom mai jos:

Fii Moș Crăciun Galantom

Fii Moș Crăciun Galantom! Spune-le prietenilor, în loc de cadou de Crăciun să doneze pentru o cauză.

Dăruiește-ți ziua de naștere / de nume

Dăruiește-ți ziua de naștere sau de nume unei cauze. Prietenii donează în loc de cadou de ziua ta.

Adoptă un obicei galantom

Adoptă un obicei bun sau renunță la un obicei care îți face rău, timp de 30 de zile pentru o cauză.

About Author

Andrei Chirtoc

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.