Dana Rogoz are 36 de ani, este actriță, iar până acum și-a dăruit ziua de naștere și a alergat la evenimente caritabile pentru a susține Fundația United Way România, Touched Romania și Asociația Monumentum. Află-i povestea și lasă oamenii buni să te inspire!
Ai avut un model de generozitate?
Nu am avut un anumit model pe care să îl fi urmat. Dar cred că generozitatea am învățat-o acasă, în primii ani de viață. Am fost al treilea copil al unei familii absolut normale, care a împărțit la 3 fiecare ciocolată, fiecare banană și fiecare suc primit. Am purtat hainele fraților și am dat mai departe hainele mele altor copii de pe scara blocului. Întotdeauna am fost fericită când am putut să ofer altora ceea ce aveau nevoie.
Cum ai defini generozitatea? Ce înseamnă un om generos?
Un om generos este cel care e conștient că nu e singur pe Pământ și care ajută fără să aștepte nimic la schimb.
Când ai făcut prima faptă bună despre care îți amintești?
Of, nu mai știu exact. Dar țin minte că mergeam deseori ca Abramburica prin spitale să le vorbesc, alături de Magician, copiilor bolnavi de cancer sau cu alte boli grave. Știam ce valoroasă poate fi o îmbrățișare pentru un copil într-un orfelinat. Și îmi aduc aminte de numeroasele campanii inițiate când eram copil de PRO TV, sub deviza „Nouă ne pasă” – când donam saci de haine și jucării sinistraților sau celor în nevoie.
Te-ai simțit sprijinită de către cei din jur?
În general, da. Dar pot spune și că eu sunt dintre cei care au avut un destin norocos.
Ai fost întotdeauna apropiată de cauzele sociale. Totuși, acum ai ales o cauză mai grea, nașterea prematură. Ce te-a determinat să susții maternitatea Polizu?
Sunt extrem de multe lucruri care ar trebui schimbate în spitalele din România. Sunt nenumărate nevoi. Și da, nu le putem schimba pe toate peste noapte, așa cum ne-am dori, dar putem încerca să ne alăturăm unor inițiative, unor campanii care își propun să miște măcar un pic lucrurile înspre mai bine. Așa că am susținut campania inițiată de Salvați Copiii, aceea de a renova sala de nașteri a Maternității Polizu, care nu mai fusese renovată de peste 20 de ani. E un spital în care vin pe lume foarte mulți copii născuți prematur, care au nevoi cu totul speciale. Așa că am făcut tot ce am putut pentru a strânge o sumă cât mai mare de bani necesară renovării și dotării secției Maternității Polizu la nivelul anului 2021.
Nu doar că ți-ai atins targetul propus, dar l-ai și depășit. Ce sentimente te-au încercat?
Am plâns de fericire. Am avut 2 luni la dispoziție pentru a strânge o sumă cât mai mare de bani. Pentru că împlineam 36 de ani, am zis să încerc să adun 36.000 lei. Mi se părea o sumă uriașă, dar am zis să încerc. Într-un final, am strâns 72.141 lei. Au fost mulți donatori, printre care și colaboratori cu care desfășurăm deja diverse proiecte în social media, dar care au vrut să mă susțină și în acest demers, fără a avea nicio pretenție. E un sentiment foarte frumos să știu că am ajutat și eu la această renovare. Am vizitat de curand secția și e de nerecunoscut. Diferența e pur și simplu incredibilă. Întotdeauna am spus că toate mamele ar trebui să aibă dreptul de a-și aduce copiii pe lume în condiții de siguranță, iar toți copiii născuți prematur ar trebui să aibă la dispoziție toată aparatura necesară existentă în anul 2021, care să le ofere șanse maxime la viață.
Ești mamă și ești înconjurată de mame în comunitatea ta. Cum se vede generozitatea din acest unghi?
Cred că, odată ce devii mamă, ceva se schimbă profund în felul în care privești lumea. Mamele, chiar dacă nu întotdeauna știu cum să o facă cel mai bine, au o voință de fier pentru a ajuta alte mame și puii lor.
Ce crezi că îi motivează pe oameni să ajute?
Propria experiență de viață și capacitatea de empatie.
Cum îți găsești timp pentru acțiunile de genul acesta? Ce te face să nu renunți?
Nu pot spune „NU” atunci când mi se cere ajutorul și când știu că pot aduce în mod real un bine altor oameni. Dar cum nu pot să mă joc de-a Dumnezeu, încerc să susțin asociații și fundații care vor și pot produce schimbări în sistem, care pot face un bine unei comunități întregi.
Dana este unul dintre oamenii de bine care au strâns fonduri pe Galantom pentru cauzele sociale în care cred. Le mulțumim tuturor și sperăm să te motiveze poveștile lor.
Vezi cum poți susține o cauză socială strângând fonduri prin Galantom mai jos:
Fii Moș Crăciun Galantom
Fii Moș Crăciun Galantom! Spune-le prietenilor, în loc de cadou de Crăciun să doneze pentru o cauză.
Dăruiește-ți ziua de naștere / de nume
Dăruiește-ți ziua de naștere sau de nume unei cauze. Prietenii donează în loc de cadou de ziua ta.
Adoptă un obicei galantom
Adoptă un obicei bun sau renunță la un obicei care îți face rău, timp de 30 de zile pentru o cauză.
Sustine Galantom
Platforma Galantom împlinește 10 ani!
În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.
Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!
1 Comment