Jo Ilie – Portret de Galantom

....

Georgiana Ilie are 42 de ani și este jurnalistă. De-a lungul timpului a ales să susțină Asociația Pe Stop, pentru care și-a dăruit ziua de naștere, iar de curând a ales să adopte un obicei bun, acela de a-și exprima recunoștința în fiecare zi. Află-i povestea și lasă oamenii buni să te inspire!

Ai avut un model de generozitate?

Cred că am fost mereu înconjurată de oameni generoși, de la familie la colegi. Plus că am lucrat câțiva ani la Asociația pentru Relații Comunitare și acolo mi-am făcut educația despre donații și sisteme de sprijin pentru cauze.

Când ai făcut prima faptă bună despre care îți amintești?

Nu știu, dar îmi amintesc specific când am fost prima oară ambasadorul unei cauze la Cercul Donatorilor București. Am vorbit în sprijinul Centrului de Resurse pentru Participare Publică la unul dintre primele Cercuri organizate și m-am simțit bine că pot să le explic celorlalți participanți de ce e importantă munca organizației.

Ce te-a făcut să rezonezi cu cauză aleasă?

Susțin „Pe Stop” de mai mulți ani și am mai făcut o campanie pentru ei, când mi-am donat ziua de naștere – cred că acum trei ani. Plus că donez lunar printr-un Debit Direct. Cred că misiunea lor, de a da acces la produse menstruale femeilor care nu și le permit, este un demers elementar de a asigura demnitatea umană și aș face orice să le sprijin să ajute și mai multe femei și fete.

Ce te-a motivat să nu renunți?

Nu am avut niciun moment dorința să renunț. Eu am ales să țin un jurnal public de recunoștință pentru a-mi forma un obicei nou, recomandat și de psihologi pentru a te ajuta să contrabalansezi gândurile negative. Și am avut în fiecare zi motiv să fiu recunoscătoare pentru oamenii din jurul meu, experiențele pe care le-am avut, oportunitățile care mi-au ieșit în cale. E foarte ușor – pentru mine, cel puțin – să mă blochez în ce e rău – trafic, oameni agresivi, laptopul care se blochează, bormașina vecinului – și exercițiul ăsta m-a ajutat să echilibrez gândurile și mi-a arătat că e ușor să găsești și partea bună din ce ți se întâmplă într-o zi.

Te-ai simțit sprijinit de către cei din jur?

Da, foarte mult. Faptul că am strâns cu aproape 50% mai mult decât îmi pusesem ținta e dovada cea mai bună că mesajul a ajuns la oameni. 

Ce a fost cel mai greu în provocarea pe care ai acceptat-o?

Nu cred că a fost nimic greu. Nu îmi e greu să cer bani pentru alții și nu mi-a fost greu nici să fiu recunoscătoare. 

De ce este important să fim generoși?

Pentru că nu suntem insule. Facem parte dintr-o comunitate formată din oameni care au avut mai mult sau mai puțin noroc decât noi și dacă noi suntem printre cei puțin mai norocoși și putem să ajutăm – și nu suma contează, cât gestul – contribuim la o lume mai bună și puțin mai echitabilă donând (timp, bani, ce avem). Dându-le altora, ne dăm și nouă. 

Cum ai defini generozitatea? Ce înseamnă un om generos?

Un om care e atent și la nevoile celorlalți, nu doar la ale sale, și, din resursele pe care le are, încearcă să le împlinească. 

Cât de des trebuie să dăruiești pentru a te considera un om generos?

Nu aș pune o cifră. Cred că dacă donezi când 1) întâlnești o cauză în care crezi și 2) ai posibilitatea/ venitul extra necesar, ești un om generos. Nu e sănătos să dai mai mult decât îți permiți (lipsurile care vor urma te vor face să ai resentimente față de actul în sine), nici din motive greșite (aici e o întreagă teorie despre ce e motiv corect și motiv greșit, dar în principiu emoțiile negative – vină, rușine, obligație, dezgust – nu sunt un motiv bun pentru că îți creează o relație umbrită cu actul de a dona și cu cauza respectivă). 

Anul acesta ai acceptat provocarea Obicei Galantom. Ce te-a determinat să faci asta?

Voiam să fac o nouă campanie pentru „Pe Stop”, că știam că au nevoie de mai mult sprijin, și mi s-a părut că se potrivește bine și pe intenția mea de a ține un jurnal de recunoștință. 

Cauza aleasă de tine este diferită de cauzele obișnuite. Ce te-a făcut să rezonezi cu ea?

Tocmai faptul că e asociată cu o stigmă – sănătatea femeilor nu este prea sus pe agenda publică a nimănui și cu atât mai puțin cea a femeilor din medii defavorizate – și cu ideea că e greu să strângi bani vorbind despre menstruație, tampoane, sărăcie. Mie nu mi-e greu să vorbesc despre asta.   

Ce ți s-a părut cel mai greu legat de provocarea aleasă? 

Sunt înconjurată de o mare de oameni generoși și nu mi s-a părut nimic greu. 

Care a fost cel mai frumos sentiment pe care l-ai avut de când ai acceptat provocarea?

Absolut fiecare donație, fie că știam de la cine e, fie că nu, a fost un prilej de bucurie.

Georgiana este unul dintre oamenii de bine care au strâns fonduri pe Galantom pentru cauzele sociale în care cred. Le mulțumim tuturor și sperăm să te motiveze poveștile lor.

Vezi cum poți susține o cauză socială strângând fonduri prin Galantom mai jos:

Fii Moș Crăciun Galantom

Fii Moș Crăciun Galantom! Spune-le prietenilor, în loc de cadou de Crăciun să doneze pentru o cauză.

Dăruiește-ți ziua de naștere / de nume

Dăruiește-ți ziua de naștere sau de nume unei cauze. Prietenii donează în loc de cadou de ziua ta.

Adoptă un obicei galantom

Adoptă un obicei bun sau renunță la un obicei care îți face rău, timp de 30 de zile pentru o cauză.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.