#oameniiING – Alexandra Ilie: „Puțin bine adunat de la mulți este mult mai puternic decât un mare bine venit doar de la câțiva dintre noi”

....

Alexandra Ilie este Head of Advisory Center la ING și unul dintre voluntarii ING care se implică în strângeri de fonduri pentru ONG-uri și cauze sociale în care crede. Alexandra spune că este foarte important pentru companii să includă în cultura organizațională programe de voluntariat corporativ, pe care să le susțină activ. 

Se consideră un om norocos pentru simplu fapt că este înconjurată de foarte mulți oameni buni, inclusiv la locul de muncă. În timp, a învățat să acorde mai multă atenție celor din jur și s-a antrenat să extragă doar lucrurile bune din orice experiență. Alexandra crede în puterea oamenilor de a face bine pentru că a regăsit-o de atâtea ori în campaniile de strângeri de fonduri organizate chiar de ea sau de alți oameni de bine.

Anul acesta, împreună cu echipa ei, Alexandra a reușit să strângă prin platforma Galantom 3,294 de lei pentru Asociația Blondie, depășind targetul stabilit inițial.

De ce consideri că este important să fim generoși? 

Cred în “pay it forward”. Probabil fiecare dintre noi a beneficiat de un gest de generozitate, fie el cât de mic, de la o vorbă bună la nevoie, până la un ajutor considerabil pe care nu îl așteptam; ce am primit, putem returna, sub aceeași formă sau diferit, către oricine din jurul nostru.Și, desigur, mai avem și argumentul științific care ne spune că generozitatea eliberează oxitocină, deci o stare de bine pe care o poți obține foarte ușor, fericindu-i și pe alții. 😊

Ai un model de generozitate care te inspiră să faci fapte bune?

Descopăr în toți cei din jurul meu inspirație. La job ajută mult și profilul activității mele, căci, fiind în Customer Care, implicit ajut și fac fapte bune. Învățăm asta în fiecare zi, unii de la alții. 😊

De asemenea, învăț în fiecare zi și de la fetele mele. Vă povestesc un episod cu Larisa, fiica mea cea mica (5 ani) care m-a întrebat într-o zi ce trebuie să facă pentru a câștiga o cupă. Cupă pe care a câștigat-o și, mai târziu, i-a dăruit-o bunei sale prietene de la șah, care era tristă că nu câștigase concursul din săptămâna anterioară.

Cred că faptele bune nu trebuie să fie fapte mărețe, ci mai degrabă să avem toți mindset-ul format de a-i ajuta pe ceilalți de fiecare dată când putem!

Desen făcut de fiica Alexandrei.

Cum reușești să mobilizezi oamenii din jurul tău să se implice la rândul lor în proiecte de generozitate?

Nu cred ca am vreun merit aici, mai degrabă un mare noroc, căci sunt înconjurată de oameni faini! Și sunt convinsă ca fiecare dintre noi vrea să ajute, doar că sunt multe momente în care ne punem bariere, pentru că avem impresia că este necesar să existe o contribuție fabuloasă din partea noastră.

De aceea mai degrabă cred că rolul meu este să explic că puțin bine adunat de la mulți este mult mai puternic decât un mare bine venit doar de la câțiva dintre noi!

Care a fost experiența ta cu platforma Galantom și cum anume ți-a ușurat acest instrument procesul de strângere de fonduri?

M-am bucurat tare mult să o descopăr! Pentru că ușurează foarte mult procesul logistic din spate și este foarte ușor de folosit. De asemenea, mi-a plăcut că avem la îndemână multe cauze în care ne putem implica foarte ușor. Vorba aceea, sunt doar la un click distanță.

Cum te-a susținut compania ta în acțiunile de voluntariat/strângere de fonduri?

În primul rând, prin faptul că avem o cultura în care punem accentul pe a-i ajuta pe ceilalți! Așadar, îmi facilitează în permanentă accesul la oameni foarte faini, care sunt dornici să contribuie când este nevoie de ei!

De asemenea, este foarte încurajator că și compania contribuie la aceste eforturi, prin adăugarea unor sume importante în fiecare campanie de strângere de fonduri care atinge un anumit prag, încurajându-ne astfel să fim și mai aproape de cauza respectivă.

De ce crezi că este important pentru companii să se implice în programe de voluntariat?

Pentru că oamenii fericiți fac lucruri mărețe și cresc implicit valoarea unei companii. Și, ca să fii fericit ai nevoie câteodata de puțin ajutor. Sau ai nevoie să oferi puțin ajutor 😊

Ce te-a făcut să rezonezi cu proiectul “Caravana Blondie” inițiat de Asociația Blondie?

Sunt mama și știu cât de important este să ai o monitorizare constantă, corectă în sarcină. Este nevoie de multă educație și susținere, tocmai pentru a putea preveni diverse probleme, atât ale fătului, cât și a mamei. Asociația Blondie, prin proiectul “Caravana Blondie”, face pași importanți în această direcție.

Dacă ar fi să îți convingi un prieten să își dedice timp strângerii de fonduri anul acesta, ce i-ai spune?

I-aș spune că este chiar simplu acum, când ai platforme precum Galantom la dispoziție și o mare varietate de canale disponibile care te pot ajuta să susții o cauză în care crezi. Și ca satisfacția pe care o va simți este invariabil mult mai mare decât efortul și implicit timpul depus. Și i-aș mai spune că orice contribuție ajută – fie că strânge fonduri, contribuie financiar la cauze inițiate de alții sau se implica, fie și cu un minim de ajutor în a-i susține pe cei din jur, nu neapărat într-un cadru organizat.


Știai că ziua ta de naștere poate fi un prilej bun de a strânge fonduri pentru o cauză socială în care crezi? Folosește instrumentul Dăruiește Ziua Ta de pe platforma Galantom și transformă cadouri în donații:

Dăruiește ziua ta

Ce-ai spune dacă anul acesta ți-ai dărui ziua de naștere unei cauze în care crezi? Deschide o pagină de strângere de fonduri pe platformă și roagă-ți familia, prietenii și cunoscuții să schimbe cadourile cu donații pentru cauza aleasă de tine. 

De ziua ta, toată atenția celor dragi este canalizată către tine. Cum ar fi să o redirecționezi către o cauză socială care are nevoie de tine? 


Avem nevoie de oameni generoși și implicați și, dacă ai ajuns până aici, suntem siguri că ești de-al nostru. Te așteptăm pe platforma Galantom să faci fapte bune și să fii o sursă reală de inspirație pentru ceilalți.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.