Portret de Galantom – Teodora Dumitrof: „Sper să mă prindă bătrânețile alergând pentru cauze nobile; vreau ca pașii mei chiar să conteze.”

....

Când a împlinit 1 an și 9 luni, Ines, un copil îndelung-așteptat și dorit, a primit un diagnostic cutremurător pentru orice părinte: tulburări din spectrul autist. Dar mama ei, Teodora Dumitrof, cadru medical la Spitalul Clinic de Urgență București, nu s-a lăsat bătută – a dus-o zilnic la terapie, a făcut zi de zi tot ce i-a stat în putere pentru ca Ines să aibă șansa la o viață bună.


Teo a publicat și o carte-jurnal despre experiența lor comună, Primește-mă în lumea ta (Editura Nobilis), și aleargă adeseori ca să strângă fonduri pentru copiii cu autism. „Mulți ani am fost Vocea fetiței mele non-verbale”, a scris ea cu ocazia uneia dintre campaniile pe care le-a desfășurat pe Galantom. „După 7 ani de terapie în centrele Autism Voice, acum fetița mea cântă și povestește. Și, alături de Ea, vreau să fiu Vocea celor ce nu pot vorbi.”

Ce te motivează să fii generoasă? 

Nu mă consider un om generos. Prin natura meseriei mele sunt o persoană empatică, în slujba omului. Sunt cadru medical.

Îmi place să fiu la căpătâiul pacientului, să îi alin durerea, să îi strâng mâna și să îi spun că totul va fi bine, că eu sunt acolo pentru el. Am resuscitat oameni, am câștigat sau pierdut bătălii (după care am plâns), am administrat transfuzii de sânge, am administrat calmante acolo unde era durere, am oferit un pahar cu apă unde era sete, am pansat o rană, am adus un zâmbet, o alinare, o încurajare.

Am așteptat un copil 12 ani, apoi a venit diagnosticul TSA și am aflat că era „diferită”, că nu va vorbi, învăța, socializa cu ceilalți copii. Am fost devastată. Am plâns mult. Am ajuns să lucrez în sterilizare pentru că, în fața medicului sau a pacientului, izbucneam în plâns la anumite cazuri sau doar cu gândul la fetița mea. Mai toată ziua suntem la școală, terapii, iar seara sunt în sterilizare.

Ce te-a făcut să rezonezi cu cauza aleasă? 

Când s-a format echipa de alergare #teamvoice, la gândul să alerg pentru copiii de la centru, pentru cei nonverbali, pentru cei ventilați, pentru cei fără șanse, mi-am zis „DA: vreau să fac asta”. Vreau să încerc să strâng fonduri pentru copiii orfani, aduși pentru terapie din centre de plasament sau proveniți din familii defavorizate/nevoiașe/monoparentale și cu autism pe deasupra.

Vreau să aduc un strop de conștientizare, o mică șansă, să pot fi vocea celor ce nu pot vorbi, să pot alerga pentru cei care nu pot alerga.

Și mi-am călcat peste mândrie și rușine și am început să cer. Nu mi-a fost confortabil, dar satisfacția fiecărei donații îmi aducea o bucurie atât de mare. Iar în curse simțeam că „prind aripi la picioare” știind că atâția oameni aleargă „cu sufletul” alături de mine, pentru copii.

Eu am început ca voluntar în curse, oferind apă alergătorilor, apoi alergând 3 km, 10, 21. Pași strânși cu sens, pentru copiii cu autism. Încurajam pe oricine să încerce măcar o dată să fie voluntar, alergător, să facă ca pașii lui să conteze, nu contează timpul obținut, medalia câștigată, ci binele pe care l-ai făcut.

Eu am o motivație mare care mă scoate în fiecare zi la alergare, care mă face să uit de durere în fiecare cursă și care mă așteaptă acasă de fiecare dată cu medalia: fetița mea!

Sper că atunci când va fi mare să alerge și ea pentru copiii cu o dizabilitate, să își amintească că mama ei o făcea.

Puterea exemplului și schimbarea începe cu noi.

Mereu scriu în descrierile mele pe Galantom „Alege să fii bun!”, adu tu „schimbarea în bine”, „întinde o mână”, „acordă o șansă”, „aleargă cu sufletul”. Da, eu încă cred în puterea binelui și sunt norocoasă că sunt înconjurată de oameni frumoși care cred în mine și în cauza mea!

Care a fost cea mai mare provocare întâmpinată pe parcurs și ce te-a motivat să nu renunți? Dar cea mai mare bucurie? 

Faptul că pot alerga și strânge donații pentru copiii cu autism. Oamenii din echipa #teamvoice mi-au fost terapie, m-au smuls din ghearele depresiei, mi-au dat un țel, reper din nou.

Sper să mă prindă bătrânețile alergând pentru cauze nobile, copii, pentru cazuri, vreau ca pașii mei chiar să conteze, mi-ar plăcea să știu că un copil „a prins aripi”, a învățat să mulțumească, i-am adus un zâmbet, o mică bucurie, o șansă, pentru că sute de oameni au alergat și-au strâns donații pentru el.

Ah! Și abia aștept să pot dona sânge din nou! Când se va corecta anemia, ne vedem la centrul de transfuzie sanguină!

E un sentiment minunat să știi că sângele tău a salvat vieți! Make everyday count!


Află cum poți susține o cauză socială prin instrumentele platformei Galantom:

Dăruiește ziua ta

Ce-ai spune dacă anul acesta ți-ai dărui ziua de naștere unei cauze în care crezi? Deschide o pagină de strângere de fonduri pe platformă și roagă-ți familia, prietenii și cunoscuții să schimbe cadourile cu donații pentru cauza aleasă de tine. 

De ziua ta, toată atenția celor dragi este canalizată către tine. Cum ar fi să o redirecționezi către o cauză socială care are nevoie de tine? 

Provocări sportive

Dacă ești o persoană activă, poți să deschizi o pagină de strâns fonduri pe platforma Galantom și să dăruiești participarea ta la evenimentele sportive pentru cauzele care au nevoie de ajutorul tău și care sunt urcate pe platformă.

De asemenea, poți porni o provocare sportivă individuală.

Dar Galantom

Dăruiește-ți nunta, botezul, Crăciunul, Paștele, 8 Martie sau altă zi specială din viața ta unei cauze. Indiferent de ocazia specială aleasă, gestul tău va avea un impact pozitiv și potențial de a schimba în bine viața unor oameni.

Dăruiește cu rost și fii un model de generozitate pentru ceilalți.


Avem nevoie de oameni generoși și implicați și, dacă ai ajuns până aici, suntem siguri că ești de-al nostru. Te așteptăm pe platforma Galantom să faci fapte bune și să fii o sursă reală de inspirație pentru ceilalți.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.