„Cel mai frumos dar pe care mi-l poți face este să fii alături de mine și, în loc să îmi faci un cadou, să donezi banii către cauza pe care am ales-o”, scrie în fiecare an Silviu Chirilă, pe paginile campaniilor lui de pe Galantom.
În 2018, și-a donat ziua de naștere ca să strângă fonduri pentru tratamentul alergătorului Robert Cadar și, în anii următori, s-a alăturat Fundației FARA, care sprijină copiii și tinerii din mediile defavorizate. „Dacă îmi pot dărui puțin din timpul pe care îl am convingând alți oameni să doneze bani care ar putea să le facă în vreun fel viața mai ușoară acestor copii, de ce să nu o fac?”, spune Silviu.
Am vrut să aflăm mai multe despre Silviu și despre bucuriile pe care le aduce în viața lui fundriasing-ul, așa că l-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări:
Ce te motivează să fii generos?
Am început să fac strângeri de fonduri în 2014 și, având deja circa 10 strângeri la activ, am realizat că prin acestea pot să fac, măcar într-o mică măsură, diferența pentru o cauză în care cred.
Fundraising-ul este un fenomen foarte simplu la bază. Îți alegi o cauză de care te simți apropiat, apoi îți convingi apropiații (și nu numai!) să facă o mică donație pentru cauza ta. În cele mai multe cazuri, donația chiar nu face nicio diferență pentru buzunarul celui care donează, însă, strânse laolaltă, mai multe donații pot face o diferență foarte mare pentru cauza care le primește. În plus, am constatat că acțiunile voluntare de acest fel duc la conștientizarea fenomenului și la promovarea sa, iar pe viitor mai mulți oameni pot fi dispuși să încerce acest lucru.
A existat o persoană anume care te-a inspirat?
Nu, dar am avut exemple în jur, de oameni care au strâns fonduri cu succes, așa că m-am gândit că dacă ei au putut, de ce nu aș putea și eu?
Ce te-a făcut să rezonezi cu cauza aleasă?
Cele mai multe strângeri de fonduri le-am avut pentru Fundația FARA, care lucrează cu copii și tineri din medii defavorizate din România pentru a le oferi o șansă la o viață mai bună. În timp, am format o legătură strânsă cu această fundație, le-am vizitat câteva dintre centre, am văzut munca serioasă și profesionistă pe care o depun.
Rezonez cel mai bine cu cauza lor, deoarece ei pun accentul pe dezvoltarea și educația acestor copii și tineri pe termen lung și, astfel, le pot oferi o șansă la o integrare în societate și la independență. Cel mai mult am rezonat cu Centrul Rafael pentru copii cu dizabilități, pe care îl au în Popești Leordeni, unde oferă tratament gratuit unui număr de copii. Închipuiți-vă că unele lucruri pe care noi le luăm de bune, cum ar fi să ieșim să socializăm cu prietenii, să ieșim cu bicicleta în parc, chiar și mersul pe jos, pentru unii copii pot fi o provocare sau lucruri pe care nu vor ajunge să le facă niciodată fară ajutor extern. Acest lucru m-a determinat să iau atitudine și, dacă îmi pot dărui puțin din timpul pe care îl am convingând alți oameni să doneze bani care ar putea să le facă în vreun fel viața mai ușoară acestor copii, de ce să nu o fac?
Care a fost cea mai mare provocare întâmpinată pe parcurs și ce te-a motivat să nu renunți? Dar cea mai mare bucurie?
La început, eram uneori demoralizat când făceam postări și trimiteam mesaje unor oameni, dar acestea nu se concretizau în donații. A fost o provocare să mă lovesc de această „rezistență”, dar am învățat în timp că acest lucru este normal (unii oameni poate chiar nu rezonează cu cauza aleasă de tine sau au uitat). Am învățat și cum să îi abordez pe alții și să îi conving mai ușor să susțină cauza.
Cea mai mare bucurie este atunci când, la ceva timp după campania de strângeri, primesc o actualizare de la Fundația FARA, cu un rezultat concret al acelor fonduri (cum a fost spre exemplu anul trecut, când s-au strâns bani pentru un nou loc de joacă pentru copiii cu dizabilități. Acesta a fost finalizat la câteva luni după, și am fost chiar în vizită să îl văd).
Cum ai convinge o persoană să înceapă să se implice în strângerea de fonduri pentru o cauză prin Galantom?
În 2018, am participat la o strângere de fonduri cu încă 4 oameni care nu mai făcuseră acest lucru. Am observat că, la fel ca în cazul meu la început, cea mai mare reținere era cauzată de nesiguranța că este posibil ca persoana să strângă fondurile necesare și teama că va primi multe refuzuri (sau ignorări). Aș motiva orice persoană să încerce să facă abstracție de acest lucru, deoarece rezultatul acțiunilor este unul de mare amploare, atât ca rezultat concret, cât și din punct de vedere moral. În plus, mi-a plăcut mereu conceptul Galantom de a-ți dona ziua de naștere și, în loc să primești cadouri nedorite, să direcționezi banii undeva unde e mai mare nevoie de ei.
De ce consideri că este important să fim generoși?
Toți avem problemele noastre de zi cu zi, însă de multe ori uităm că suntem norocoși și că mulți oameni luptă cu probleme mult mai mari decât ale noastre. Implicându-ne să ajutăm în aceste cauze și fiind generoși, nu îi ajutăm numai pe ei, ci și pe noi, deoarece devenim mai buni și contribuim la construirea unei societăți mai bune pentru viitorul tuturor.
Află cum poți susține o cauză socială prin instrumentele platformei Galantom:
Ce-ai spune dacă anul acesta ți-ai dărui ziua de naștere unei cauze în care crezi? Deschide o pagină de strângere de fonduri pe platformă și roagă-ți familia, prietenii și cunoscuții să schimbe cadourile cu donații pentru cauza aleasă de tine.
De ziua ta, toată atenția celor dragi este canalizată către tine. Cum ar fi să o redirecționezi către o cauză socială care are nevoie de tine?
Dacă ești o persoană activă, poți să deschizi o pagină de strâns fonduri pe platforma Galantom și să dăruiești participarea ta la evenimentele sportive pentru cauzele care au nevoie de ajutorul tău și care sunt urcate pe platformă.
De asemenea, poți porni o provocare sportivă individuală.
Dăruiește-ți nunta, botezul, Crăciunul, Paștele, 8 Martie sau altă zi specială din viața ta unei cauze. Indiferent de ocazia specială aleasă, gestul tău va avea un impact pozitiv și potențial de a schimba în bine viața unor oameni.
Dăruiește cu rost și fii un model de generozitate pentru ceilalți.
Avem nevoie de oameni generoși și implicați și, dacă ai ajuns până aici, suntem siguri că ești de-al nostru. Te așteptăm pe platforma Galantom să faci fapte bune și să fii o sursă reală de inspirație pentru ceilalți.
Sustine Galantom
Platforma Galantom împlinește 10 ani!
În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.
Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!