Ștefănel Vlad – Portret de Galantom

....

Ștefănel Vlad are 51 de ani și este medic radioterapeut și oncolog. De-a lungul timpului a alergat de mai multe ori la evenimente caritabile, unde a susținut Fundația HOSPICE Casa Speranței, pentru care a reușit de fiecare să atingă targetul propus. Află-i povestea și lasă oamenii buni să te inspire!

Ai avut un model de generozitate?

Pot spune că am fost crescut de părinți în spiritul ajutorării celor din jur. Mi-au spus mereu, de când eram copil, că este un lucru remarcabil să știi să dăruiești, să ajuți, să fii lângă cel care este în suferință sau care are greutăți. Și nu doar mi-au spus, dar mi-au și demonstrat-o, prin faptele lor. Probabil că vorbele nu ar fi avut același impact dacă nu îi vedeam pe ei generoși și oricând gata să sară în ajutor.

Cum ai defini generozitatea? Ce înseamnă un om generos?

Pentru mine este o calitate umană extrem de importantă, ceva ce defineste un OM adevărat. Generozitatea înseamnă să poți să dai fără ca cineva să-ți ceară și fără să aștepți să fii răsplătit pentru asta. Să poți să dai ce este important pentru tine, de la timpul tău, până la lucruri materiale, și să simți, în acel moment, că ai făcut bine. Cred că toți ne naștem generoși, doar că, din diferite cauze, unii uită, cu timpul, să fie generoși.

Când ai făcut prima faptă bună despre care îți amintești?

Nu știu dacă este prima faptă bună, dar îmi amintesc că în școala generală îmi plăcea să îmi ajut colegii din clasă la lecțiile zilnice. Și că schimbam jucăriile mai deosebite pe care le primeam cu jucăriile mai mult improvizate pe care unii prieteni din cartier le aveau, pentru că observasem cât de mult îi bucura asta.

Cum v-a venit ideea să vă faceți o echipă și să creați pagini de fundraising pe Galantom?

Ideea de a face o echipă mi-a venit imediat după ce m-am gândit să nu mai alerg pur și simplu la compețiile la care participam deja de ceva vreme, să folosesc prilejul pentru a strânge fonduri pentru Hospice Casa Speranței. Și m-am gândit să nu fac asta singur, așa că am început să-i întreb pe colegii cu care lucram în secția mea din spital. Cu medicii nu am avut succes, așa că am întrebat asistenții medicali și aici am avut un răspuns pozitiv imediat și extrem de entuziast. Mai întâi, au fost doi băieți, Norocel și Andrei, cu care am format RxRun, echipa de galantomi. În scurt timp, s-a alaturat Ani, care era asistenta mea șefă în acel moment, iar mai târziu, doi medici rezidenți, Andrei și Diana. Ne-am antrenat împreună și am participat împreună sau individual la competiții, pentru aceeași cauză, Hospice.

Cum ați ales cauza pentru care să alergați, Hospice?

Lucrez ca medic oncolog și colaboram de multă vreme cu cei din Hospice, știam profesionalismul lor, dar și faptul că erau dependenți de donații pentru oferirea de servicii de calitate, știm cu toții că medicina din ziua de azi costă, și nu puțin. Ca urmare, am ales cauza Hospice, am intrat în Team Hospice alături de alți oameni frumoși și generoși. Știam că fondurile strânse de noi ajung la cei care aveau nevoie de ajutor, mulți dintre ei pacienți de-ai noștri în lupta cu boala secolului, cancerul. Îmi amintesc și acum ce sentimente m-au încercat când am primit telefoanele de mulțumire după prima noastră acțiune de fundraising, care a fost un succes mai mare decât ne-am așteptat.

Ați alergat până acum de 8 ori la maratoane, cum a fost experiența și ce te-a făcut să nu renunți?

Am alergat în fiecare an, măcar la Semimaratonul și Maratonul București, dar au mai fost câteva momente și în afara Bucureștiului când am avut în vedere cauza Hospice. Experiența este deosebită, eu aș invita pe oricine citește aceste rânduri să încerce măcar o dată acest lucru, este foarte simplu: intrați pe galantom.ro și deveniți galantomi, indiferent de cauza pe care o alegeți. Sunt așa de multe posibilități și așa de mulți oameni care au nevoie de noi. Sentimentele care te încearcă atunci când duci la bun sfârșit genul ăsta de acțiuni de binefacere nu au cum să nu te facă să mergi mai departe. Personal, abia așteptam să vină următoarea competiție. Având în vedere că noi, cei ce formam RxRun, lucrăm și împreună, ne-a ajutat să devenim și mai apropiați și a îmbunătățit munca noastră în echipă la spital, ceea ce m-a bucurat o dată în plus.

De fiecare dată ați depășit targetul propus (o dată chiar de 7 ori mai mult), cum te-ai simțit?

Să reușești să atingi targetul propus este cea mai mare satisfacție. Știam că fiecare donație înseamnă medicamente sau materiale sanitare, înseamnă zile de tratament pentru oameni în suferință, înseamnă zâmbete pentru cei care îngrijeau sau erau îngrijiți în Hospice. Ceea ce se acumula în contul nostru de galantom, asta înseamnă. Faptul că am depășit mereu targetul nu m-a surprins, pentru că știam că am în jur oameni generoși care mă vor sprijini.

Cum au reacționat cei din jur la campanie?

Au reacționat așa cum mă așteptam. Familia mea, prietenii noștri, colegi, chiar și pacienți am avut între susținători, toți au salutat inițiativa încă din primele zile, când nici noi nu știam exact cum o să meargă lucrurile, fiind prima acțiune de acest fel. Eu cred că acțiunile noastre au fost un succes, chiar dacă nu putem spune că, în România, oamenii sunt înclinați spre a face donații, mai ales în bani, pe platforme dedicate. Aș spune, mai degrabă, că există multă reticență, încă. Există țări în care genul ăsta de acțiuni este la ordinea zilei și oamenii sunt obișnuiți să participe activ. Oricum, întreaga noastră campanie a fost observată și ne-a făcut deosebită plăcere să primim și două premii, din partea Galantom, pentru Cel mai activ fundraiser la Maraton și din partea Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice. Dar cel mai mult ne-a bucurat că am adus un zâmbet acolo unde trebuia. Și că ne-am simțit bine împreună, că am dat valoare timpului petrecut la antrenamente, în curse și după întrecerile sportive, că ne-am simțit împliniți ca oameni.

Ștefănel este unul dintre oamenii de bine care au strâns fonduri pe Galantom pentru cauzele sociale în care cred. Le mulțumim tuturor și sperăm să te motiveze poveștile lor.

Vezi cum poți susține o cauză socială strângând fonduri prin Galantom mai jos:

Fii Moș Crăciun Galantom

Fii Moș Crăciun Galantom! Spune-le prietenilor, în loc de cadou de Crăciun să doneze pentru o cauză.

Dăruiește-ți ziua de naștere / de nume

Dăruiește-ți ziua de naștere sau de nume unei cauze. Prietenii donează în loc de cadou de ziua ta.

Adoptă un obicei galantom

Adoptă un obicei bun sau renunță la un obicei care îți face rău, timp de 30 de zile pentru o cauză.

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Tagged with:

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.